Nasvet nemškim državljanom

Prišla bo zima, ruski plin lahko usahne: ustvarite prihranke za plačilo položnic in pripravite debele puloverje

G.G./STA
24. 6. 2022, 10.16
Posodobljeno: 24. 6. 2022, 10.20
Deli članek:

Nemci z bojaznijo spremljajo rusko poigravanje s plinsko pipico. Smešno bi bilo, da bi nemški politiki od Rusov pričakovali "spoštovanje pogodb". saj je Zahod zoper Rusijo uvedel najstrožje sankcije. Po drugi strani tudi sami želijo, da se s plačili za ruski plin ne financira vojne v Ukrajini. Obenem nemška oblast in javnost zavrača jedrske elektrarne. Ostajajo jim debeli puloverji in tuširanje z mlačno vodo.

Profimedia
Foto

Predsednik nemške zvezne agencije za omrežje Klaus Müller je za nemško televizijo ARD danes dejal, da obstaja možnost, da bi Rusija v celoti prekinila dobavo plina Nemčiji. Kot je poudaril, agencija ne more izključiti te možnosti, zato so se že pripravili na več različnih scenarijev.

"Večina scenarijev ni lepih in se končajo ali s premalo plina ob koncu zime ali celo, kar bi bila res zelo težka situacija, s premalo plina jeseni ali pozimi," je dejal Müller.

Bodo sploh še dobavljali Nemčiji?

Rusija je v zadnjih tednih že nekoliko znižala količino dobavljenega plina Nemčiji preko plinovoda Severni tok 1, kar povzroča precej nervoze v gospodarstvu in politiki, saj naj bi 11. julija zaradi vzdrževanja prišlo do popolnega zaprtja plinovoda. Vsakoletna vzdrževalna dela običajno potekajo več dni, letos pa se pojavljajo skrbi, da Rusija po koncu del plinovoda sploh ne bo več zagnala nazaj.

V četrtek je sicer nemška vlada prešla v drugo od treh faz izrednega načrta za zagotovitev plinske oskrbe, za kar se je odločila po zadnjih zmanjšanjih dobave iz Rusije. "Čeprav trenutno še lahko zagotavljamo oskrbo s plinom in imamo plin še v skladiščih, je stanje resno in prišla bo zima," je v četrtek dejal nemški gospodarski minister Robert Habeck.

Trikrat višji računi za ogrevanje

Tako kot v četrtek Habeck je tudi Müller danes nemško javnost pozval k varčevanju z energijo, kjer je to mogoče. "Celotna industrija in vsa gospodinjstva lahko pomagajo pri tem, in da, to vključuje tudi puloverje, nastavke za tuš, malenkostno zmanjšanje gretja, vse to pomaga," je poudaril Müller.

Ob tem je posvaril še, da bi se višina nemških računov za ogrevanje lahko v vsakem primeru podvojila ali celo potrojila, odvisno od vrste ogrevanja. Potrošnikom je zato svetoval, da naj ustvarijo prihranke za plačilo položnic in se pred jesenjo pogovorijo z najemodajalcem.