Ni zaživel

Ukinjajo zakon o obveznem cepljenju proti covid-19

G.G.
23. 6. 2022, 10.33
Posodobljeno: 23. 6. 2022, 10.34
Deli članek:

Avstrijci so nekaj časa trmasto vztrajali z obveznim cepljenjem proti covidu-19. Pomladi so ga začasno prestavili, zdaj pa bodo povsem opustili to med ljudstvom osovraženo idejo.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Avstrijski zdravstveni minister Johannes Rauch bo ob 14. uri sporočil, da bodo zakon o obveznem cepljenju proti koronavirusu umaknili iz veljave. Trenutno je bil v »zamrznjen« do konca avgusta, potem pa bi posebna komisija pretehtala razmere in ocenila, če je potreben. Tehtanje zdaj odpade, poroča Kronenzeitung. Komisija je že konec maja podala svoje mnenje, v katerem so ocenili, da obvezno cepljenje ob prevladujoči različici omikron ni potrebno.

Če bi zakon stopil v veljavo, bi bila Avstrija edina država v EU z obveznim cepljenjem proti covidu-19. Tistim, ki ne bi bili trikrat cepljeni, bi grozila finančna kazen do 3600 evrov.

Avstrijsko ministrstvo za zdravje sicer pričakuje, da bodo v jeseni spet uvedli obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih. Če bi število okuženih poraslo že prej, pa bi se lahko maske vrnile že poleti.