umor novinarja

Zarečenega kruha se največ poje ali princ bin Salman se vrača

R.T.
22. 6. 2022, 16.12
Posodobljeno: 22. 6. 2022, 16.14
Deli članek:

Turško sodišče je v začetku aprila potrdilo ustavitev sojenja osumljenim v primeru umorjenega savdskega novinarja Džamala Hašodžija in predajo primera Savdski Arabiji.

Reuters
Savdski princ Mohamed bin Salman

Savdski prestolonaslednik bo prvič po letu 2018, ko je bil v tamkajšnjem savdskem veleposlaništvu umorjen novinar Džamal Hašodži, obiskal Turčijo, da bi s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom izboljšala odnose.

Spomnimo. Erdogan je na neki točki princa Mohameda bin Salmana obtožil, da je savdskim agentom zaukazal umor novinarja. Princ je to zanikal.

Turčija se sooča s poslabšanjem gospodarske krize. Zato si želi trgovinski vezi, investicij in pomoči. Kar pomeni, da so po več letih napetih odnosov na urniku Združeni arabski emirati, Egipt in Izrael. Princ pa si po drugi strani želi končati svojo mednarodno osamitev in si povrniti moč in vpliv v regiji. S tem namenom je ta teden že obiskal Jordanijo in Egipt, naslednji mesec pa ga čaka predsednik Združenih držav Amerike Joe Biden, ki je leta 2019 obljubil, da bodo Savdsko Arabijo zaradi umora Hašodžija izobčili.

59-letni Hašodži, oster kritik savdskega režima, je bil ubit 2. oktobra 2018 v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu na grozljiv način, ki je šokiral svet.