zlorabe v estradi

Cosby v sodbi zaradi zlorabe dobil le denarno kazen

A.R.
22. 6. 2022, 08.55
Posodobljeno: 22. 6. 2022, 08.56
Deli članek:

Porotniki so sklenili, da je danes 84-letni Cosby namenoma povzročil škodljiv spolni stik s Huthovo, za katero je moral vedeti, da je mlajša od 18 let. Cosby je bil sicer že obsojen na zaporno kazen zaradi spolne zlorabe ženske v Pensilvaniji, vendar pa je državno vrhovno sodišče obsodbo pred letom dni razveljavilo.

Profimedia
bill cosby

Porota v kalifornijski Santa Monici je na civilnem sodnem procesu nekdanjega televizijskega zvezdnika Billa Cosbyja spoznala za krivega spolnega napada na takrat 16-letno Judy Huth v Playboyevi graščini leta 1975. V zapor ne bo šel, ampak bo moral tožnici plačati 500.000 dolarjev, poroča STA.

Cosbyja na sojenju v Santa Monici ni bilo, porota pa je videla le videoposnetek njegove izjave pod prisego, v kateri je zanikal spolno zlorabo Huthove. To je podkrepil z zatrdilom, da v tistem času ne bi iskal zadovoljitve pri nekom, mlajšem od 18 let, Cosbyjevo izjavo povzemajo pri Guardianu.

Po pričanju Huthove je do zlorabe prišlo, ko je srečal njo in njeno sošolko iz srednje šole na snemanju filma, nekaj dni kasneje pa je obe odpeljal na zabavo v Playboyevo graščino. Huthova je pričala, da ji je tedaj 37-letni Cosby v spalnici rinil roko med noge, izvlekel svoj spolni organ in jo silil, naj ga zadovolji.

Huthova je tožbo prvič vložila šele leta 2014, potem ko so igralca podobnih dejanj obtožile številne druge ženske. Ob tem je sprva navedla napačen datum in incident postavila v leto 1974, ko je bila še leto mlajša, a je kasneje letnico popravila, kar je obrambi omogočilo nekaj dodatnih manevrov, še poroča Guardian.

Cosbyjev tiskovni predstavnik Andrew Wyatt je sicer razglasitev sodbe označil kot »veliko zmago«, saj je tožilstvo sprva zahtevalo denarno kazen v višini 8 milijonov dolarjev. Na sodišče je sicer Cosby moral le leto dni po tem, ko je bil izpuščen iz zapora zaradi podobnega vedenja. Takrat je bil obsojen, daje omamil in spolno zlorabil neko drugo žrtev, a je obramba po dveh letih zapora dosegla predčasen izpust na podlagi tehničnih nepravilnosti pri postopku.