simbolne rešitve

Šolo v Uvaldi, kjer je maja prišlo do streljanja, bodo porušili

R.T.
22. 6. 2022, 07.39
Posodobljeno: 22. 6. 2022, 08.07
Deli članek:

Župan Uvalda v Teksasu je včeraj naznanil odločitev o rušenju osnovne šole, kjer je oboroženi najstnik ustrelil 19 šolarjev in dva učitelja. Odločitev je bila oznanjena po čustveno nabitem sestankovanju z meščani, ki so zahtevali pojasnila glede množičnega pokola.

Profimedia
Steve Tako poteka analizira dogajanja med streljanjem, ki je že več tednov tarča hudih kritik

Kdaj naj bi se rušenje pričelo, župan Don McLaughlin ni povedal.

Odločitev je sledila razpravi, v kateri se je ponovno odprla tudi kritika na račun policijskega odziva med samim streljanjem, saj so po prihodu policisti strelca pustili razgrajati po razredih več kot eno uro, preden so ga ustavili. V preiskavi incidenta je tedaj poveljnik javne zaščite, Steve McCraw, policijsko oklevanje označil kot »popoln polom«.

»Enostavno ni mogoče zahtevati od otroka ali učitelja, da se še kdaj vrne v to zgradbo,« pa je po tokratnem sestanku povedal McLaughlin. Šolo trenutno obiskuje 600 otrok, reakcija pa se zdi nekoliko nenavadna, saj ni jasno, kako lahko rušenje šole odgovori na vprašanja o policijskem (ne)ukrepanju na eni strani, kot o ameriških liberalnih zakonih o nošenju orožja, ki so na udaru vedno, ko se kak najstnik odpravi v kako šolo po svojo maščevalno medijsko slavo.

A pomiritev javnosti na tak način v povezavi z množičnimi streljanji v ZDA niti ni kakšna posebna novost. Podobno razrešitev je doletela že osnovno šolo v Connecticutu, na kateri je strelec leta 2012 pobil 20 otrok in 6 zaposlenih, poroča BBC. Takrat so šolo porušili, nato pa na istem mestu zgradili novo. Kot, da samo novi zidovi nove gradnje lahko zacelijo rane, ki jih sestanki z jeznimi starši očitno niso.