Poslali težko orožje

FOTO: Na ukrajinskih bojiščih že prisotne tudi zastrašujoče nemške havbice

S.R.
21. 6. 2022, 20.29
Deli članek:

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je danes potrdil, da so v Ukrajino prispele nemške havbice in drugo težko orožje.

Twitter/Oleksij Reznikov
Nemške havbice v Ukrajini.

Ukrajinska vojska je tako dočakala prvo pošiljko nemškega težkega orožja, za katerega so dlje časa prosili, nemške oblasti pa so ga sicer obljubljale in napovedovale, a ob tem tudi močno oklevale ter s pošiljko odlašale, zaradi česar so bili v zadnjih tednih deležni izdatnih kritik tako doma kot drugje na Zahodu.

Nemške samovozne havbice Panzerhaubitze 2000 so danes že v Ukrajini. Gre za enega najmočnejših artilerijskih sistemov v arzenalu nemške vojske z dosegom do 40 kilometrov, poroča nemška radiotelevizija Deutsche Welle. »Panzerhaubitze 2000 so končno del ukrajinskega arzenala havbic kalibra 155 mm,« je naznanil Reznikov, ki je ob tem pohvalil nemško in nizozemsko obrambno ministrico Christine Lambrecht in Kajso Ollongren. Te havbice je namreč v Ukrajino poslala tudi Nizozemska, a so morali počakati na odobritev nemških oblasti.

Nemška vlada je sicer objavila tudi celoten seznam orožja, ki so ga že poslali v Ukrajino in ki ga še bodo. Ukrajinska vojska je tako med drugim že prejela sedem havbic, 14.900 protitankovskih min, 500 protiletalskih raket stinger in še 2700 drugih protiletalskih raket. Dobavili so tudi 16 milijonov kosov streliva za puške in kratkocevno orožje ter 100.000 ročnih granat. Hkrati je Ukrajina od Nemčije prejela veliko količino druge opreme, vključno s 175 različnimi vozili, 23.000 čeladami, 10.000 spalnimi vrečami, 1200 bolniškimi posteljami in 100 šotori.

Seznam vključuje tudi tri večcevne raketomete Mars II in 30 tankov Gepard, ki jih Ukrajinci še niso prejeli, saj pošiljko v Nemčiji še pripravljajo.