evakuirali na sto tisoče ljudi

Na jugu Kitajske rekordne poplave po letu 1961

A.R.
21. 6. 2022, 10.49
Posodobljeno: 21. 6. 2022, 10.57
Deli članek:

Najmočnejše padavine v zadnjem desetletju so na jugovzhodu Kitajske povzročile poplave in zemeljske plazove, kar je terjalo evakuacijo na sto tisoče ljudi. Povprečna količina padavin v provincah Guangdong, Fujian in Guangxi je to pomlad po meritvah nacionalnega metereološkega centra najvišja po letu 1961.

Profimedia
Reševalci evakuirajo ujete prebivalce mesta Jian'ou v provinci Fujian

Obilno deževje v zadnjih dnevih je nevarno zvišalo vodotoke v nizko ležečem porečju Biserne reke, zaradi česar so ogroženi proizvodnja, ladijski promet in logistika, poroča STA. Vse to se dogaja v času, ko so dobavne verige na Kitajskem že tako pod pritiskom zaradi strogih ukrepov v zvezi s pandemijo Covid-19.

Oblasti v provinci Guangdong so v ponedeljek sporočile, da je bilo evakuiranih več kot 200.000 ljudi, medtem ko je škoda zaenkrat ocenjena na 1,7 milijarde juanov oziroma 240 milijonov evrov.

V sosednji provinci Guangxi pa je blatna voda poplavila mestna območja. Po poročanju lokalnih medijev so to regijo prizadele najhujše poplave po letu 2005. Meteorologi so v ponedeljek sporočili, da je 28 rek v provinci preseglo opozorilne vrednosti, deževje pa naj bi se nadaljevalo tudi danes. Zaradi poplav so že evakuirali okoli 145,000 ljudi, 2,700 domov pa je porušenih, poroča Al Jazeera.

Od začetka tega meseca so več kot 220.000 ljudi evakuirali tudi v provinci Fujian na jugovzhodu države, v ponedeljek pa je rdeči alarm za poplave izdala tudi provinca Jiangxi.

Kitajski nacionalni metereološki center pa je v meritvah med začetkom maja pa do sedaj v provincah Guangdong, Fujian and Guangxi nameril v povprečju 621mm padavin, kar znaša najvišjo vrednost padavin po letu 1961. V centralni kitajski provinci Hubei so zaradi poplav doslej zabeležili vsaj 21 smrti, še poroča Al Jazeera.

Profimedia
Poplavljen del mesta v okrožju Wuyu na vzhodnem delu države