Korupcijski škandal

Aretacije v vrhu češke politike napovedujejo politično krizo

A.R.
20. 6. 2022, 10.07
Posodobljeno: 20. 6. 2022, 10.35
Deli članek:

Razmerje sil v češkem parlamentu se utegne zamajati po velikem korupcijskem škandalu, ki je le v nekaj dneh odnesel več članov županske stranke STAN, kar bi predsedniku vlade Petru Fiali lahko močno oslabilo njegov položaj.

Profimedia
Napovedujoče se krize se lahko najbolj veseli Babiš, a je njegovo predsedovanje vladi na ulice Prage v nedavni preteklosti že priklicalo množice protestnikov.

O škandalu so pisali na portalu Politico in je povezan s praškim transportnim podjetjem DPP, v katerem je bilo nedavno zaradi vpletenosti v podkupovanja, organiziran kriminal in suma zlorabe prepovedanih drog aretiranih 11 ljudi. Med njimi je tudi – zdaj bivši – podžupan Prage Petr Hlubuček, ki je moral pretekli vikend odsedeti v zaporu in je sicer član neodvisnega županskega gibanja STAN, druge največje koalicijske stranke.

Zaradi povezav z vrhom mafije je bil ravno tako aretiran lobist Michal Redl, s katerim je v preteklosti večkrat sestankoval češki minister za izobraževanje Petr Gazdík, zaradi svojega poznanstva pa je ta včeraj že odstopil. Da je odstop ministra, ki ga ne bremenita »nobena obtožba, niti preiskava, […] znak poštenosti, kakršne v visoki politiki države nismo vajeni«, je sicer prepričan premier Petr Fiala. A ker Gazdík ravno tako prihaja iz stranke STAN, sedaj s te strani Fiala vseeno pričakuje »pojasnila«, kot je nedavno izjavil za državno poročevalsko mrežo.

Vodstvo stranke zaradi nedavnih aretacij čaka glasovanje o zaupnici, tega pa že težko pričakuje nekdanji preimer Andrej Babiš, ki v strankarskem šefu Vítu Rakušanu vidi kritje za strankine vpletenosti v organiziran kriminal. »S tem, ko Rakušana dopušča v vladi, Fiala tudi odobrava mafijske in roparske prakse celotne stranke«, je prepričan Babiš. A nekdanji premier ima pri tem bržkone svoje račune. Stranka STAN, skupaj s Pirati, v koalicijo prinaša 37 glasov v parlamentu, njihova izguba pa bi na Fialov premierski položaj imela pogubne posledice. Fialovi koaliciji večino zagotavlja 108 sedežev v 200-članskem parlamentu.