Francoske državnozborske volitve

Macron izgublja moč v parlamentu, levica napovedala nezaupnico vladi

A.R.
20. 6. 2022, 07.54
Posodobljeno: 20. 6. 2022, 14.41
Deli članek:

Po včerajšnjem drugem krogu parlamentarnih volitev v Franciji sta oba glavna nasprotnika nedavne ponovne izvolitve Macrona na mesto predsednika dosegla vsaj en skupen cilj: omejiti Macronovo moč oziroma njegovo absolutno večino v parlamentu. S tem pa sta si tudi zagotovili možnost vpliva na nekatere obsežne reforme, ki bodo morale na glasovanje.

Reuters
Pred nedavno ponovno izvolitvijo Macrona se je v državi začelo povezovanje prej razdrobljenih strank levega pola.

Emanuelle Macron je lahko z nagubanim čelom opazoval rezultate včerajšnjega drugega kroga parlamentarnih volitev v Franciji, saj mu te niso zagotovile podpore večine v parlamentu. Kot kaže bo po najnovejših delnih rezultatih štetja glasov Macronova vladajoča koalicija v novi sestavi parlamenta dobila 245 sežev, kar pomeni skoraj tretjinsko izgubo iz prejšnjih 345, poročajo pri Politico.

Zgube doživlja Macron na račun obeh strani, ki sta proti njegovem predsedovanju nastopali z močnim nasprotovanjem. Jean-Luc Mélenchon oziroma njegova levo-zelena koalicija NUPES, ki je nastala z združevanjem leve Nepokorne Francije, socialistov, komunistov in zelenih, sedaj predstavlja najmočnejšo opozicijisko silo predvidoma z 131 mesti. Nacionalni zbor Marine Le Pen pa z 89 glasovi slavi veliki naskok na parlament, v katerem je skrajno desna opcija prej imela le 6 sedežev. Leva koalicija, ki je nastala z združevanjem že obstoječih strank pred komaj dvema mesecema, je s tem dosegla enega svojih ciljev, oslabiti moč Macrona in njegovih načrtovanih reform.

Macron bi za enotno podporo v parlamentu potreboval vsaj 289 mest, njena izguba oziroma le relativna večina pa ga spravlja v situacijo, ki jo Francija po letu 1980 ni poznala, še piše Politico.

Macronove težave

To pa najprej pomeni težavo pri spopadanju z rastočimi življenskimi stroški, ki se jih je aktualni predsednik nameraval lotiti z davčno in obsežno pokojninsko reformo. Parlamentarno večino bo moral iskati tudi pri regulaciji cen bencina in elektrike, s katero je Francija nekaj časa brzdala šok hitro rastočih cen za gospodinjstva, a se trenutni paket ukrepov že izteka. Najprej pa bo najbolj na udaru načrtovana Macronova pokojninska refroma, ki bi vključevala dvig upokojitvene starosti, čemur močno nasprotuje levi blok, a so ji z enim večjih stavk v zadnji polovici stoletja na prste stopili tudi delavcih v številnih prevozniških panogah, piše Guardian. Operativne težave vlade se bodo tako močno zaostrile že to poletje.

Nezaupnica

Levo zavezništvo NUPES pa je danes že napovedalo predlog nezaupnice vladi premierke Elisabeth Borne, poroča  STA. Ta se je po volitvah, po katerih bo zaradi volilnih porazov nekaterih ministrov potrebno preoblikovanje vlade, znašla v negotovem položaju. Skorajšnjo vložitev predloga nezaupnice je zavezništvo na Twitterju napovedalo za 5. julij. »Vlada, ki jo je oblikoval Emmanuel Macron ne more preprosto nadaljevati z delom, kot da se ni nič zgodilo,« je dogajanje komentiral Melenchonov zaveznik Manuel Bompard.

Elisabeth Borne je na čelu francoske vlade od maja, v drugem krogu parlamentarnih volitev v nedeljo pa ji je uspelo ubraniti poslanski sedež, kar ji omogoča obstanek na položaju. To po drugi strani ni uspelo dvema ministricama, ki se morata zato posloviti iz vladnih vrst.