Zaželel ji je lahko noč, preden jo je ustrelil v glavo

VIDEO: 11-letnica se je namazala s krvjo sošolcev, da je preživela

R.T.
9. 6. 2022, 09.07
Posodobljeno: 9. 6. 2022, 09.16
Deli članek:

Napadalca so policisti ustrelili, vendar šele uro in pol po začetku napada. Potrjeno je namreč, da je skupina 12 policistov skoraj uro čakala pred učilnico, v kateri je bil morilec.

Profimedia
Miguel Cerrillo, oče 11-letne Miah

Šolarka, ki je preživela strelski pohod v osnovni šoli Robb v teksaškem Uvaldeju, je v posnetku pričala pred kongresom. Vse se je začelo, ko jim je učiteljica naročila, naj se skrijejo. 18-letni Salvador Ramos ji je zaželel lahko noč, nato pa jo ustrelil v glavo, medtem ko so se otroci skrivali za njeno mizo, je povedala Miah Cerillo.

11-letnico so poškodovali drobci – utrpela je poškodbe ramen in glave. Strelec je streljal še na nekaj njenih sošolcev. "Mislila sem, da bo prišel nazaj v učilnico, zato sem se namazala s krvjo in ostala tiho," je povedala deklica. Namazala se je s krvjo učencev.

Policijo je poklicala z učiteljičinega telefona.

"Nočem, da se kaj takega kdaj ponovi," je dejala.

Po besedah njenega očeta Miguela Cerrilla so hčerki po streljanju ostale posledice. "Ni več deklica, s katero sem se nekoč igral," je dejal. "Šole niso več varne. Nekaj se res mora spremeniti."

Pričal je tudi tamkajšnji pediater dr. Roy Guerrero, in sicer o poškodbah, ki jih je videl na lastne oči. "Dva otroka, kateri trupli so izmaličili naboji, ju obglavili, ju raztrgali. O njuni identiteti je bilo mogoče soditi le po s krvjo poškropljenih oblačilih z liki iz risank, ki so se ju še držali." Dodal je, da so zakonodajalci kot "zdravniki, naša država pa je pacient". "Ležimo na operacijski mizi, prerešetani z naboji kot otroci osnovne šole Robb in številnih drugih šol," je dejal odločevalcem. "Mi krvavimo, vas pa ni."

Neenotni

Zaenkrat kaže, da je le nekaj od 50 republikanskih senatorjev naklonjenih sprejemu nove zakonodaje o orožju, po kateri bi najnižjo starost za nakup polavtomatskih pušk z 18 dvignili na 21 let ter prepovedali strelivo velike zmogljivosti. Republikanci so sicer bolj naklonjeni povečani varnosti v šolah kot pa poostrenemu nadzoru nad orožjem.