Pogajanja z Rusijo

Zelenski vrača udarec Kissingerju

G.G.
26. 5. 2022, 10.51
Posodobljeno: 26. 5. 2022, 10.53
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je odgovoril nekdanjemu ameriškemu zunanjemu ministru Henryu Kissingerju.

Profimedia
Ukrajinski predsednik zaenkrat vztraja, da v pogovorih z Rusijo ne pride do barantanja z ukrajinskim ozemljem.

Henry Kissinger, starosta ameriške diplomacije, ki bo v petek praznoval 99. rojstni dan, pred nekaj dnevi pa je ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu predstavil svoje razmišljanje o dogodkih v Ukrajini. Nekdanji ameriški zunanji minister meni, da bi morala biti Ukrajina in Zahod bolj fleksibilna v pogajanjih z Rusijo. Najbolje bi bilo, da se ohranijo meje pred rusko invazijo na Ukrajino, je prepričan Kissinger, za končanje vojne in dolgotrajni mir pa bi moral Kijev kot možnost predvideti tudi prepustitev nekaterih ukrajinskih ozemelj Rusiji.

Zelenski nima posluha za takšne »nianse«. Kijev v pogajanjih vztraja pri nedeljivosti ukrajinskega ozemlja. Zelenski je zato Kissingerja primerjal s politiki, ki so bili leta 1938 popustljivi do liderja nacistične Nemčije Adolfa Hitlerja. »Zdi se, da Kissinger nima letnice 2022 na koledarju, ampak leto 1938. Zdi se, da nagovarja javnost v Münchnu in ne v Davosu,« je dejal Zelenski, pri čemer je z Münchnom mislil na Münchenski sporazum, dogovor med vojaškimi silami Evrope, s katerim si je Nemčija prisvojila Sudete, obmejne dele Češkoslovaške, naseljene pretežno s sudetskimi Nemci.

Zelenski je spomnil na dejstvo, da je Kissingerjeva družina leta 1938 zbežala iz Nemčije v ZDA in dodal, da se takrat verjetno niso strinjali z idejo, da bi se morali prilagoditi nacistom.

Kissinger je med drugim spomnil tudi na dejstvo, da je Rusija bila in bo del Evrope, zato morajo imeti voditelji evropskih držav v mislih dolgoročne odnose z Rusijo, odnose, ki sežejo čez Putinovo ero. Če se bo Rusijo potisnilo na obrobje, bo ta poiskala zavezništvo s Kitajsko, meni Kissinger.