ZDA pozivajo k dialogu

Severna Koreja je izstrelila tri rakete, vključno z medcelinsko

STA/M.U.
25. 5. 2022, 07.55
Posodobljeno: 25. 5. 2022, 08.02
Deli članek:

Rakete so bile izstreljene nekaj dni po tem, ko je Joe Biden dejal, da so ZDA "pripravljene na vse, kar naredi Severna Koreja," in tik po tem, ko je predsednik Biden zapustil Tokio.

Profimedia
Balistična raketa

Severna Koreja je danes zjutraj proti Japonskemu morju izstrelila tri balistične rakete, je sporočil generalštab vojske Južne Koreje. Rakete so bile izstreljene iz bližine Pjongjanga in so padle v morje ob obali Severne Koreje.

V Južni Koreji domnevajo, da je bila ena od treh balističnih raket medcelinska, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Takšna poteza Pjongjanga je bila pričakovana že v času Bidnovega večdnevnega obiska v Južni Koreji in na Japonskem. Severna Koreja je letos že večkrat kršila resolucije Varnostnega sveta ZN, ki ji sicer prepovedujejo tovrstne izstrelitve.

Japonski obrambni minister Nobuo Kishi je sporočil, da je izstrelitev nedopustna provokacija, podobni odzivi prihajajo iz ZDA in Južne Koreje. "ZDA obsojajo večkratne izstrelitve balističnih raket," je v torek pozno zvečer po washingtonskem času sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta.

Dejal je še, da so izstrelitve jasna kršitev številnih resolucij Varnostnega sveta ZN in grožnja za regijo. "Severno Korejo pozivamo, naj se vzdrži nadaljnjih provokacij ter se vključi v trajen in vsebinski dialog," je dejal. Bidnova administracija je že večkrat pozvala k dialogu s Severno Korejo, vendar brez uspeha.

ZDA in Južna Koreja v odgovor na provokacije Severne Koreje načrtujeta razširitev skupnih vojaških vaj na območju, kar ima Pjongjang prav tako za provokacijo. Čeprav ZDA v svojih javnih obsodbah Severne Koreje ostajajo zadržane, so si prizadevale za zaostritev sankcij prek Varnostnega sveta ZN, toda diplomati pravijo, da bosta Kitajska in Rusija blokirali kakršne koli potencialne ukrepe.