Opičje koze

ZN in SZO o nevarnostih napačnega poročanja o bolezni opičjih koz

A.R.
23. 5. 2022, 19.01
Posodobljeno: 23. 5. 2022, 21.07
Deli članek:

Iz Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) so danes opozorili, da lahko Opičje koze v Evropi postanejo endemične. V Združenih narodih pa medtem opozarjajo na pomen ustreznega poročanja o bolezni. Zaradi opažanja večjega primera opičjih koz v nekaterih delih populacije in iz tega izvirajoče stigme se namreč lahko pojavi napačen vtis o načinu širjenja te bolezni.

Profimedia
Svetovna zdravstvena organizacija

Maria Van Kerkhove, ki je pri Svetovni zdravstveni organizaciji (SZO) pristojna tudi za tehnično vodenje v odzivanju na covid-19, je danes izrazila prepričanje, da je situacija glede opičjih koz obvladljiva, rekoč da se prenos okužb med ljudmi lahko ustavi v državah, kjer ta bolezen ni endemična. Po njenih besedah je SZO doslej skupno zabeležil 200 primerov potrjenih okužb oz. sumov na okužbo, poroča STA.

Okužbe z virusom opičjih koz so bile v zadnjem tednu tako zabeležene v Evropi, Severni Ameriki in Avstraliji. Po sobotnih podatkih SZO so laboratoriji v 12 različnih državah zunaj endemičnega območja poročali o sumih okužb. Zadnja država, ki je danes potrdila okužbo z virusom opičjih koz, je Danska.

Opičje koze lahko postanejo endemične tudi v Evropi

Iz Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) pa so danes sporočili, da lahko ta bolezen postane endemična tudi v Evropi, če pride do prenosa virusa opičjih koz na živali. Rosamund Lewis iz SZO je danes dejala, da so v preteklih letih že beležili okužbe z virusom opičjih koz zunaj endemičnih držav, a dodala, da je tokrat prvič prišlo do številčnih okužb med ljudmi, ki niso potovali na endemična območja.

Po besedah direktorice ECDC Andree Ammon pri vseh dosedanjih potrjenih primerih beležijo blage simptome. Četudi je poudarila, da je nevarnost širjenja med splošno populacijo zelo nizka, pa je dodala, da je verjetnost nadaljnjih prenosov okužb med ljudmi z več spolnimi partnerji visoka. Med skupinami, kjer lahko okužba izzove težje simptome, pa so pri ECDC izpostavili mlade otroke, nosečnice in bolnike z imunosupresijo.

SZO: »to ni bolezen gejev«

Andy Seale, svetovalec SZO pri programih v zvezi s spolno prenosljivimi boleznim je poudaril, da, četudi lahko pride do okužb prek spolnih odnosov, opičje koze niso spolno prenosljiva bolezen. »Četudi vidimo primere okužb med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, to ni bolezen gejev,« poudarja Seale, ki je to statistiko pripisal dejstvu, da gre za del populacije, ki je zelo proaktiven pri odzivanju na nenavadne simptome, še povzema STA.

V Združenih narodih pa medtem opozarjajo na nevarnost neustrezne in stigmatizirajoče rabe jezika, kakršna se pogosto pojavlja v aktualnem primeru zaznanih okužb z virusom opičjih koz. Zaenkrat je znano, da se bolezen prenaša preko kakršnegakoli telesnega stika z okuženim, zato lahko poudarjanje drugih, za samo okužbo nepomembnih dejavnikov, nevarno vpliva na poskuse omejevanja in preprečevanja širjenja te bolezni. Kot je poudaril izvršni direktor UNAIDS (program ZN za področja HIV/AIDS) Matthew Kavanagh, »iz izkušenj vemo, da je stigmatizirajoča retorika lahko huda ovira za utemeljene odzive na bolezen. Napačno se lahko preusmeri pozornost od ustreznega zdravljenja in prepoznavanja novih primerov ter spodbuja neučinkovite ali kaznovalne ukrepe«.

Do prenosa okužbe med ljudmi lahko pride ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako lahko pride do okužbe z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično. Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni. Sprva se pojavijo simptomi, podobni gripi, kot so vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje pa lahko pride do izpuščajev in ran, ki so občasno tudi boleče, še povzema STA.