Obiskal lekarne

Kim je nosil mentorjevo krsto, edini brez maske

R.T.
23. 5. 2022, 14.19
Posodobljeno: 23. 5. 2022, 14.23
Deli članek:

V Severni Koreji z zamikom doživljajo epidemijo koronavirusa. Njihovega voditelja Kim Jong Una so konec tedna opazili na pogrebu njegovega mentorja.

Reuters
Kim Džomng Un je brez maske nosil krsto svojega mentorja.

Severnokorejska državna televizija KCNA je poročala, da je umrl maršal Hyon Choi Hae, ki naj bi imel odločilno vlogi pri vzgoji danes 39-letnega Kim Jong Una, med letoma 1950 in 1953 pa je bil med korejsko vojno Hyon osebni stražar Kimovega dedka, ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga.

Reuters
Zadnje slovo.

Maršal je umrl po odpovedi več vitalnih organov, ali je bil okužen s covidom, pa niso sporočili. Kim Jong Un je bil eden izmed nosačev krste na pogrebu, bil pa je med redkimi, ki niso nosili zaščitne maske.

Reuters
Državni pogreb v Severni Koreji.

Podatki iz Severne Korejo o poteku epidemije koronavirusa so skopi in nenavadni. Za neimenovano boleznijo, od simptomov so navedli le vročino, je od konca aprila zbolelo 2,8 milijona prebivalcev Severne Koreje, le 68 ljudi pa je po uradnih podatkih umrlo zaradi covida-19.

Kim Jong Un je sicer v soboto širjenje okužb označil za "veliko katastrofo" in "največji pretres", ki je doletel Severno Korejo od njene ustanovitve. Kim je na pomoč poklical vojsko in jim naročil nadzor nad oskrbo z zdravili.

Profimedia
Že konec prejšnjega tedna je Kim Jong Un odšel v lekarne in jih okaral, ker niso bile odprte 24 ur na dan, ko je izbruhnila epidemija.