Umor civilista

Ruskega vojaka z otroškim obrazom obsodili na dosmrtno ječo

STA/M.U.
23. 5. 2022, 13.54
Posodobljeno: 23. 5. 2022, 14.52
Deli članek:

Potem ko je bil danes v Kijevu 21-letni ruski vojak Vadim Šišimarin obsojen na dosmrtno ječo, je prispela prva reakcija iz Kremlja.

Profimedia
Vadim Šišimarin

Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je dejal, da je Kremelj "zaskrbljen" zaradi Šišimarina in bodo "iskal načine, kako mu pomagati".

"Seveda nas skrbi usoda našega državljana. Nimamo veliko možnosti za zaščito njegovih interesov. Vendar to ne pomeni, da ne bomo upoštevali možnosti, da bi mu pomagali po drugih kanalih," je dejal Peskov, brez da bi pojasnil, katere "druge kanale" je mislil.

Spomnimo. Šišimarin, narednik ruske vojske, ki je vodil enoto v tankovski diviziji, je minuli teden na sodišču priznal, da je s strelom iz avtomatske puške ubil 62-letnega Oleksandra Šelipova v vasi Čupahivka na severovzhodu Ukrajine. Ob tem je tudi izrazil obžalovanje za svoje dejanje.

Sodišče v Kijevu je ruskega vojaka Vadima Šišimarina danes spoznalo za krivega vojnih zločinov in ga obsodilo na dosmrtni zapor, poročajo tuje tiskovne agencije. To je bilo prvo sojenje za vojne zločine v Ukrajini po ruski invaziji in ima za Ukrajince velik simbolni pomen.

Po navedbah Kijeva so identificirali več kot 10.000 morebitnih vojnih zločinov.