ZDA-Kitajska

Biden ne popušča glede Tajvana, carine bi pa ukinil

G.G.
23. 5. 2022, 10.50
Posodobljeno: 23. 5. 2022, 12.34
Deli članek:

Ameriški predsednik Joe Biden je na obisku v Tokiu usmeril nekaj strogih besed proti Kitajski.

Profimedia
Joe BIden opozarja, da bi bilo povsem nesprejemljivo, če bi Kitajci stegovali prste proti Tajvanu.
Biden je dejal, da razmišlja o znižanju carin na uvoz iz Kitajske. Pravi, da je dajatve uvedla Trumpova in ne njegova administracija.

Nevralgična točka odnosov med ZDA in Kitajsko je Tajvan. Ko so ameriškega predsednika Bidna vprašali, če bi ZDA vojaško branile Tajvan v primeru napada Kitajske, je dejal, da bi, saj je to »zaveza, ki so jo dali«.

Kitajska po njegovem prepričanju nima pravice zavzeti Tajvana s silo. Se pa, tako Biden, po nepotrebnem »spogleduje z nevarnostjo«, ko v bližini otoka organizirajo vojaške vaje.

Zavzetje Tajvana s silo bi destabiliziralo celotno regijo in bi bilo podobno tistemu, kar se je zgodilo v Ukrajini, je dejal Biden, pri čemer je namignil na rusko invazijo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

ZDA in Japonska bodo skupaj z enajstimi drugimi državami zagnale novo azijsko-pacifiško trgovinsko pobudo (IPEF), ki vključuje 13 držav. Seznam držav, ki so se pridružile IPEF, vključuje še Avstralijo, Brunej, Indijo, Indonezijo, Malezijo, Novo Zelandijo, Filipine, Singapur, Južno Korejo, Tajsko in Vietnam. Po navedbah Bele hiše bo IPEF izboljšal sodelovanje med ameriškim in azijskimi gospodarstvi glede oskrbovalnih verig, digitalne trgovine, čiste energije, zaščite pravic delavcev in boja proti korupciji.