Atentat

V Teheranu umorili polkovnika v elitni specialni enoti

S.R.
23. 5. 2022, 06.37
Posodobljeno: 23. 5. 2022, 10.11
Deli članek:

V iranski prestolnici Teheran so včeraj pred njegovim domom umorili polkovnika v iranski revolucionarni gardi Saida Hodaija.

Reuters
Strelca naj bi v Khodaija izstrelila pet strelov.

Atentat naj bi izvedla strelca, ki sta se pred njegov dom pripeljala z motorjem. V Hodaija naj bi z motornega vozila izstrelila pet strelov, ko je ta sedel v svojem avtomobilu. Odgovornosti za napad zaenkrat še ni prevzela nobena skupina, iranski organi pregona pa morilca še iščejo.

Islamska revolucionarna garda - ideološka veja iranske vojske - je Hodaija opisala kot  »branilca zavetišča«, kar je izraz, ki se uporablja za tiste, ki delujejo v imenu Islamske republike v Siriji ali Iraku, poroča STA.

Khodai je bil po poročanju britanske BBC višji predstavnik specialne enote Quods, ki spada pod okrilje Islamske revolucionarne garde in ki svoje operacije izvaja na tujih tleh. V ZDA enoti pripisujejo odgovornost za številne napade v drugih državah na Bližnjem vzhodu. Atentat na polkovnika so po navedbah tiskovnega predstavnika iranskega zunanjega ministrstva Saida Katibzadeha izvedli »zapriseženi sovražniki« Irana in »teroristi, povezani z globalno aroganco,« s čimer v Iranu označujejo ZDA in njene zaveznike. Na iranski državni televiziji so po atentatu sporočili, da so razkrinkali mrežo izraelskih vohunov, ki so jih aretirali.

V podobnih atentatih v preteklosti so v Iranu prst krivde običajno uperili v Izrael in ZDA. Khodai je sicer drugi umorjeni visoki predstavnik specialne enote v zadnjih letih. Leta 2020, istega leta, ko je bil umorjen iranski jedrski fizik Mošen Fakhrizadeh, je bil denimo žrtev atentata tudi iranski general in takratni vodja elitne enote Quods Kasim Sulejmani. Sulejmani je umrl v ameriškem zračnem napadu v Iraku.

»Vztrajam na tem, da bodo varnostne službe resno preučile umor, in ne dvomim, da bo kri tega velikega mučenca maščevana je po poročanju STA danes dejal iranski predsednik Ebrahim RaisiPogreb Hodaija, ki ga je  naj bi potekal v Teheranu ob 17. uri po lokalnem času.