Matej Kavčič

Slovenski novinar skupaj z nemško kolegico izpuščen iz iraškega zapora

A.R.
20. 5. 2022, 13.43
Posodobljeno: 20. 5. 2022, 13.47
Deli članek:

Po mesecu dni iraškega zapora je danes skupaj s svojo novinarsko kolegico ponovno na prostosti slovenski novinar Matej Kavčič.

Radio Costiera Indipendente
Matej Kavčič

Veselo novico je danes sporočil ljubljanski Radio Študent, ki je še dva dni nazaj v izjavi za javnost pozival k izpustitvi novinarja Mateja Kavčiča iz iraškega aresta. Matej Kavčič je kot samostojni novinar v Iraku pripravljal reportažo o Jazidih, ki so bili žrtev genocida džihadistične skupine Islamska država. A so pot njemu in nemški novinarski kolegici Marlene Försterjevi prekrižale iraške oblasti, ki novinarskih izkaznic očitno niso priznale.

Novinarja sta bila brez uradnega razloga pred kakim mesecem aretirana, ves čas pa so se odvijala prizadevanja za njuno izpustitev tudi prek slovenskega veleposlaništva v Ankari. Ves ta čas so sicer prek veleposlaništva prihajale pomirjujoče novice, zdaj pa se bo slovenski novinar lahko javil tudi osebno. Kot so še pripisali na STA, je Kavčič neuradno že na poti v Slovenijo. Na Facebook strani Radia Študent, ki je prvi objavil informacijo o novinarjevi izpustitvi, se zahvaljujejo vsem, ki so pri tem kakorkoli pomagali, še vedno pa zbirajo tudi donacije za kritje pravnih stroškov, ki so se ob tem nabrali.