Obračun z režimskimi kritiki

Belorusija spletnega aktivista obtožila terorizma

A.R.
20. 5. 2022, 12.59
Posodobljeno: 20. 5. 2022, 13.51
Deli članek:

Spletni kanal Nexta, kar v beloruskem jeziku pomeni "nekdo", omogoča odprto izmenjavo informacij in se je izkazal za ključni komunikacijski kanal med protirežimskimi protesti v Belorusiji v letu 2020. Medtem, ko se eden od njegovih ustanoviteljev že kako leto dni nahaja v hišnem priporu, pa je za drugim spletnim aktivistom razpisana tiralica, po novem pa je Stepan Putilo obtožen še terorizma. Ta obtožba ima v Belorusiji lahko grozljive posledice.

Profimedia
Zaskrbljena družina Ramana Prateseviča na tiskovni konferenci po njegovi aretaciji

Soustanovitelja spletnega kanala Nexta, ki deluje na platformi Telegram, Stepana Putila, so beloruske oblasti danes obtožile delovanja znotraj »teroristične organizacije«. Nexto, ki deluje kot alternativa beloruskim režimskim medijem, je Putilo ustanovil skupaj z beloruskim blogerjem Ramanom Pratesevičem in je, med množičnimi protesti ob - po nekaterih mnenjih nelegitimno - ponovni izvolitvi Aleksandra Lukašenka za predsednika leta 2020, služil kot glavni kanal za svoboden pretok informacij.

26-letni Pratesevič je bil aretiran maja lani med letom proti Grčiji, ko je bilo letalo s prevaro preusmerjeno in prisiljeno pristati v Minsku. Pratesevič, ki je po aretaciji sicer kazal znake blažjega nasilja, se od takrat dalje nahaja v hišnem priporu, po tem ko je priznal svojo vlogo pri soorganizaciji protivladnih protestov. Putilo se podobni usodi izogiba v Varšavi, saj je Poljska vlada v začetku letošnjega leta zavrnila zahtevo Belorusije po njegovi izročitvi. Do sedaj je bil namreč s strani te države obtožen spodbujanja javnega sovraštva in izdajalstva, v Rusiji in Belorusiji pa je na njegovo ime izdana tiralica.

Splet kot platforma »terorizma«

Beloruska medijska agencija Belta pa je nedavno poročala, da se je obtožnica zaostrila za Putila in še enega od njegovih sodelavcev, ki naj bi bila po novem kriva »usmerjanja dejavnosti teoristične organizacije Nexta«. Teororizem naj bi vključeval redno »izražanje javnega sovraštva, spodbujanje družbenih nemirov, cestne blokade in koordinacijo uličnih uporov, napade na železniške povezave in sabotaža, ki bi lahko sprožila hujše katastrofe«.

Spletni kanal Nexta je v Belorusiji že od leta 2020 uradno označen kot »teroristična organizacija«. Kontekst razširjene obtožnice pa se skriva v zločesti podrobnosti. Belorusija kot edina država na ozemlju Evrope, ki še izvršuje smrtno kazen, je v sredo področje te nastrožje kazni razširila tudi na »teroristično« delovanje.