Kako do ukrajinskega žita?

Rešitev za rusko blokado ukrajinskih pristanišč tudi v rokah zahoda?

A.R.
19. 5. 2022, 22.19
Posodobljeno: 19. 5. 2022, 22.41
Deli članek:

Svetovni voditelji so vse bolj glasni v svojih pozivih Rusiji, da prekine z blokado ukrajinskih pristanišč in tako sprosti izvozne poti za pridelke, ki prispevajo pomemben delež k svetovni oskrbi s hrano. Danes pa so z Rusije sporočili, da ima svetovna prehranska kriza številne vzroke, na katere bi lahko vplivalo tudi rahljanje zahodnih sankcij proti Rusiji.

Reuters
Generalni sekretar ZN Antonio Guterres

V četrtkovem telefonskem pogovoru britanskega premierja Borisa Johnsona in ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je bilo govora tudi o zalogah žita, ki že nekaj tednov polni tako ukrajinska pristanišča kot strahove različnih svetovnih voditeljev ali gospodarstvenikov. Voditelja sta »premlevala o možnostih, kako odpreti morske in kopenske dobavne poti za zaloge ukrajinskega žita«, kot je o pogovoru poročala Al Jazeera.

Izvršni direktor humanitarne organizacije World food Program, David Beasley, pa je na sredinem srečanju varnostnega sveta Združenih narodov napovedal, da 49 milijonov prebivalcev v 43 državah že »trka na vrata lakote«. »Svet je v plamenih. Imamo rešitve. Potrebujemo dejanja«, je še dodal.

Pri Euobserver pa so danes poročali o odzivih številnih evropskih držav, v katerih bodo lokalni pridelovalci najverjetneje morali poiskati tudi evropsko pomoč, saj pomanjkanje žita na svetovni ravni povzroča dvig številnih osnovnih hranil. Na posvetu varnostnega sveta Združenih narodov pa je António Guterres dal jasno oceno: »delujoče rešitve za prehransko krizo, ki se ne bi zanašala na ukrajinsko proizvodnjo hrane, preprosto ni. Rusija mora dopustiti varen izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč

Iz Moskve pa so že namignili na morebitno odpravo blokade ukrajinskih pristanišč v zameno za delno odpravo zahodnih sankcij, poroča STA. »Če želijo naši partnerji doseči rešitev, je treba rešiti tudi težave, povezane s sankcijami na ruski izvoz,« je po poročanju ruske agencije Interfax v četrtek dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Andrej Rudenko.

Rudenko je še dodal, da je za sedanjo svetovno krizo in visoke cene hrane tudi več drugih razlogov, tudi zaradi sankcij ZDA in EU, ki preprečujejo normalno prosto trgovino. Vojaška invazija Moskve v Ukrajini in vrsta mednarodnih sankcij proti Rusiji so močno otežile ali celo prekinile dobavo gnojil, pšenice in drugega blaga iz obeh držav, zaradi česar so se zvišale cene hrane in goriva, zlasti v državah v razvoju.

Rusija se je sicer z določenimi koraki na svetovno prehransko krizo pripravila že prej, še preden je ruski predsednik Vladimir Putin poslal ruske čete v Ukrajino, je ravno tako v četrtek dejal nekdanji minister za gospodarstvo in Putinov svetovalec Maksim Oreškin. Kot je še dodal Oreškin, se »Rusija aktivno pripravlja na svetovno lakoto, ki se je v resnici začela konec lanskega leta«, dodaja STA.