Žrtve poplav

Grozovite poplave v Južni Afriki, najmanj 430 mrtvih

M.U.
19. 5. 2022, 08.41
Posodobljeno: 19. 5. 2022, 08.53
Deli članek:

V socialnem centru živi približno 300 ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo zaradi poplav, ki se dogajajo v provinci KwaZulu-Natal. Umrlo je najmanj 430 ljudi, nevihte so razselile tisoče in povzročile šodo, ocenjeno na 685 milijonov dolarjev.

Profimedia
Poškodovana vozila po močnem deževju v provinci KwaZulu-Natal v Južni Afriki. Število smrtnih žrtev zaradi močnega deževja narašča.

Ljudje so travmatizirani, drugi se počutijo obupano, ker ne morejo začeti obnavljati svojega življenja, je dejal Nokuthula Shandu, svetovalec zdravstvene dobrodelne organizacije Zdravniki brez meja (MSF).

Od Kalifornije do Indije bodo ekstremni vremenski dogodki, povezani s podnebnimi spremembami (poplave, suše in gozdni požari), vse bolj vplivali na duševno zdravje ljudi, kar bo zahtevalo specializirano oskrbo lokalnih oblasti, pravijo strokovnjaki.

Več, kot 6800 ljudi je ostalo brez strehe nad glavo

Osebe, ki so bile zaposlene kot gospodinjski delavci, zidarji, vrtnarji in neformalni trgovci, so v poplavah izgubili osebne dokumente, zaradi česar so delo še težje našli, je povedal vodja zavetišča Sithole. Vlada ocenjuje, da je zaradi poplav brez strehe ostalo več kot 6800 oseb in pravi, da so se začela dela za začasno namestitev skoraj 4400 družin.

Zagotavljanje podpore za duševno zdravje je prav tako pomembno kot zagotavljanje zatočišča in pomoč v oskrbi s hrano, je dejal Shandu in dodal, da ljudje čakajo v vrstah za svetovanje.

Zdravstvena dobrodelna organizacija usposablja tudi vodje zavetišč, da lahko žrtvam nudijo psihično podporo. Toda mnogi prebivalci zavetišča so povedali, da se počutijo pozabljene.