Azovstal

FOTO: Predalo naj bi se še skoraj 700 ukrajinskih borcev, poveljniki naj bi ostali v jeklarni

S.R.
18. 5. 2022, 21.39
Posodobljeno: 18. 5. 2022, 21.56
Deli članek:

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva se je danes predalo še 694 ukrajinskih vojakov, ujetih v jeklarni Azovstal v Mariupolju. Tako naj bi jih skupaj orožje odložilo že 959.

Reuters
Današnja evakuacija iz jeklarne Azovstal.

Medtem je Denis Pušilin, vodja proruskih separatistov, ki nadzorujejo območje, dejal, da se poveljniki bataljona Azov še vedno nahajajo v jeklarni.

»Država vlaga vse napore v reševanje naših vojakov. Počakajmo. Trenutno je najpomembnejša stvar ta, da rešimo življenja naših junakov,« je danes pojasnil tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Oleksandr Motuzajnik, ki je dodal, da bi kakršne koli dodatne informacije ogrozile ta proces. Ukrajinske oblasti so sicer potrdile, da se je v torek predalo več kot 250 vojakov, pri čemer niso želeli razkriti, koliko bi se jih še lahko nahajalo v jeklarni. Po današnjih navedbah Pušilina pa je bilo na območju jeklarne približno 2000 borcev, pri čemer naj bi jih zdaj tam ostalo še »nekaj manj kot polovica.«

Reuters
Današnja evakuacija iz jeklarne Azovstal.

Ujetniki

Prav tako še vedno ni znana njihova usoda po predaji. Medtem ko so ukrajinske oblasti zatrdile, da so dosegli dogovor o poznejši izmenjavi vojnih ujetnikov, so v Moskvi tak dogovor zanikali. Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi sicer osebno jamčil, da bodo z njimi ravnali v skladu z mednarodnim pravom. Kot so pojasnili v Kremlju, so več kot 50 ranjenih vojakov premestili v bolnišnico, preostali pa so ujetniki v dveh krajih, ki sta pod nadzorom proruskih separatistov. Ruski tožilci so dejali, da bodo vse ujete vojake zaslišali v okviru preiskave, ki jo Moskva opisuje kot preiskovanje zločinov ukrajinskega režima nad civilisti v regiji Donbas, pa poroča STA. Ukrajinske oblasti so medtem izrazile željo, da se čim hitreje izvede zamenjava v okviru dogovora o evakuaciji, sklenjenega z Rusijo ob pomoči Rdečega križa in ZN.

»Pogajanja so zelo težka, saj so v igri človeška življenja,« je dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. »Vidite, Azovstal, Mariupol in bataljon Azov, vsi branitelji Mariupolja so za nas velik simbol, in za Rusijo tudi, v negativnem smislu,« je dodal ter ljudi, ki komentirajo evakuacijo ukrajinskih vojakov, pozval k previdnosti. Po njegovih navedbah so izjave v ruskih medijih »zelo agresivne, zato moramo to obravnavati zelo previdno.« Je pa Podoljak izpostavil, da so v pogovorih o evakuaciji sodelovali »pomembni posredniki,« ki pa jih ni imenoval. »To bomo lahko razkrili, ko bo operacija končana,« je še pojasnil.

Reuters
Ukrajinski bojci se zdaj nahajajo na območju pod nadzorom proruskih separatistov.