Sežgali naj bi dron

Rusija zapretila z novim laserskim orožjem, prvi prototipi naj bi bili že v uporabi

R.T.
18. 5. 2022, 18.08
Posodobljeno: 18. 5. 2022, 18.48
Deli članek:

Ruske oblasti so danes naznanile uporabo laserskega orožja nove generacije. Kmalu naj bi se začela množična proizvodnja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot je po poročanju ruske tiskovne agencije TASS danes pojasnil namestnik predsednika ruske vlade Jurij Borisov, napredno lasersko orožje v Ukrajini uporabljajo za uničevanje brezpilotnih letal. Uporaba nekaterih kosov ruskega »skrivnega« orožja naj bi bila odgovor na orožje, ki ga Ukrajini dobavlja Zahod. O ruskem laserskem orožju sicer ni veliko znanega. Ruski predsednik Vladimir Putin je v preteklosti že omenjal orožje z imenom Peresvet, ki je poimenovano po srednjeveškem pravoslavnem menihu in bojevniku Aleksandru Peresvetu. Slednji je leta 1380 na otvoritvi bitke pri Kulikovu umrl v dvoboju s tatarskim prvakom Temir-murzo. V dvoboju je umrl tudi Temir-murza.

Borisov je na današnji novinarski konferenci v Moskvi dejal, da je orožje Peresvet, ki lahko »oslepi« satelite, ki se nahajajo 1500 kilometrov nad Zemljo, že v široki uporabi. A je Borisov poudaril, da imajo na voljo še močnejše sisteme, s katerimi lahko uničijo brezpilotna letala, lahka letala in drugo opremo. S temi laserji, domnevno imenovanimi Zadira, naj bi sčasoma nadomestili »bistveno dražje« raketne sisteme za zračno obrambo. Omenil je tudi test, ki so ga izvedli v torek in v katerem so s pomočjo tega orožja uničili oziroma »sežgali« brezpilotno letalo v oddaljenosti petih kilometrov. S temi laserji, ki jih že pripravljajo za množično proizvodnjo, naj bi vojsko opremili v kratkem. Prvi prototipi so po navedbah Borisova že v uporabi.