"Madžarom ne strežemo"

Orban je sanjal o madžarskem Jadranu! To mu sporočajo iz Pelješca

R.T.
18. 5. 2022, 13.39
Posodobljeno: 18. 5. 2022, 17.33
Deli članek:

Tuna bar na hrvaškem otoku Pelješac ima sporočilo za madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Facebook / Eko Pelješac
Sporočilo namenjeno predvsem Viktorju Orbanu.

Na tablo pred lokalom so napisali: »Madžarom ne strežemo. Niste dobrodošli na 'vašem morju'.« Ob objavi fotografije na Facebooku so dodali: »Morje ni vaše ne naše, ne tvoje ne moje«.

Zapis gotovo leti na Orbanove revizionistične izjave, ko je pred tednom dni jadikoval nad časi, ko so Madžari v okviru Avstro-Ogrske imeli dostop do Jadranskega morja, lastili so si reško pristanišče. »Če nam ne bi vzeli morja, bi imeli pristanišče,« je govoričil ob težavah, ki bi lahko nastale pri transportu neruske nafte do pristanišč in dalje do Madžarske.

V Tuna baru na Pelješcu, pa tudi drugod na hrvaški obali, zagotovo niso na isti valovni dolžini z Orbanom. Na napis na tablo pa so na koncu dodali še stavek »Če pripeljete Hernadija, ste dobrodošli«Zsolt Hernadi, predsednik uprave madžarske družbe Mol, je bil obsojen zaradi sprejemanja podkupnine in podkupovanja. Skupaj z nekdanjim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem je bil obsojen na zaporno kazen, Sanader na šest let, Hernadi na dve. Sanader in Hernadi sta bila spoznana za kriva, ker sta se dogovorila, da bo takratni hrvaški premier za 10 milijonov evrov podkupnine zagotovil spremembo pogodbe, ki bo Molu omogočala upravljavske pravice v hrvaški Ini, čeprav madžarski partner ni imel večinskega deleža.

Težava je, da je Hernadi na Madžarskem, ki ga ne bo izročila Hrvaški, pa četudi je za njim razpisana Interpolova tiralica.