Novi zakon

Španija načrtuje uvedbo plačane bolniške zaradi menstruacije, potekajo ostre razprave

M.U.
17. 5. 2022, 21.30
Posodobljeno: 17. 5. 2022, 21.58
Deli članek:

Koliko časa bo trajala bolniška, bo ocenil zdravnik. Pojavljajo pa se pomisleki, ali bi nov zakon lahko "stigmatiziral ženske" in jim predstavljal težavo pri zaposlitvi.

Profimedia
(Slika je simbolična)

Španska vlada je v torek potrdila osnutek zakona, ki delavkam nudi pravico do plačane bolniške odsotnosti zaradi hudih menstrualnih bolečin. Če bi predlog zakona potrdil tudi parlament, bi Španija postala prva evropska država s takšnim zakonom.

Zaenkrat tak tip bolniške omogoča le peščica držav po svetu, med katerimi se znajdeta tudi Južna Koreja in Indonezija. 

"Pripravljamo zakon, ki bo zagotovil, da bodo ženske lahko živele bolje," je novinarjem po seji vlade povedala španska ministrica za enakost Irene Montero.

"To je konec dela v bolečinah in jemanju protibolečinskih tablet," je še dodal Monterova.

Kaj je zaenkrat znanega o novem predlogu zakona?

Delavke, ki trpijo zaradi menstrualnih bolečin, bodo imele pravico ostati doma, dokler bodo potrebovale. Za čas trajanja bolniške bo potreben posvet z zdravnikom.

Zakon bi špansko vlado in ne delodajalcev stal približno 23,8 milijona evrov na leto.

Zakonodaja je del širše reforme reproduktivnega zdravja, ki naj bi vključevala tudi spremembe zakona o splavu.

Pojavljajo se pomisleki

Ker je postopek od predloga zakona in do obravnave precej dolg, ljudje menijo, da predloga zakona v parlamentu ne bodo vložili na glasovanje pred koncem tega leta.

Poleg dolžine postopka je več politikov in sindikatov različnih ideologij izrazilo zadržke glede predloga zakona.

Ministrica za gospodarstvo Nadia Calvino je opozorila, da bi nov zakon lahko "stigmatiziral ženske" in jih postavil v slabši položaj, ko se potegujejo za delovna mesta.

Stranka »Unidas Podemos« (Združeni zmoremo), mlajša članica leve koalicijske vlade, je bila gonilna sila predloga zakona.

Pravice žensk so bile močna politična kampanja te vlade, odkar je prišla na oblast pred približno štirimi leti. Osem moških in 14 žensk zaseda ministrske položaje v španski vladi.