Tragedija, ki je vzela 132 življenj

Podatki črne skrinjice: Strmoglavljenje kitajskega potniškega letala je bilo načrtno dejanje

S.R.
17. 5. 2022, 20.23
Posodobljeno: 17. 5. 2022, 21.01
Deli članek:

Po zadnjih informacijah, povezanih s preiskavo tragične letalske nesreče na Kitajskem, je pri strmoglavljenju letala Boeing 737-800 šlo za načrtno dejanje.

Profimedia
Kraj strmoglavljenja kitajskega letala Boeing 737-800.

Spomnimo, 21. marca letos je v gorovju nedaleč od mesta Wuzhou v kitajski regiji Guangxi strmoglavilo potniško letalo Boeing 737-800 kitajskega prevoznika China Eastern Airlines. Umrlo je vseh 132 ljudi na krovu. Letalo je strmoglavilo skorajda navpično, zato so strokovnjaki med možnimi vzroki nesreče omenjali tudi načrtno dejanje pilota.

Temu zdaj po poročanju ameriškega časnika Teh Wall Street Journal, ki se opira na vir blizu preiskave, pritrjujejo tudi podatki iz zapisovalnika podatkov o letu, ene od črnih skrinjic, ki so jih našli na kraju tragedije. Tako naj bi podatki črne skrinjice kazali, da je pri strmoglavljenju letala šlo za načrtno dejanje nekoga v pilotski kabini. Pri ameriškem Nacionalnem odboru za varnost v prometu (NTSB) navedb časnika še niso komentirali.

Profimedia
Žrtvam nesreče so se z minuto molka na kraju poklonili tudi pripadniki reševalnih ekip.

Letalo naj bi se začelo strmo spuščati zaradi tistega, ki je sedel za krmilom, je še navedel neimenovan vir, ki je dodal: »Letalo je storilo to, kar je ukazal nekdo v pilotski kabini.« Ugotovitve ameriških preiskovalcev podpirajo tudi izsledki preiskave kitajskih oblasti, ki doslej niso uspele ugotoviti nobenih mehanskih težav ali težav s krmiljenjem. Ameriški strokovnjaki, ki sodelujejo v preiskavi, so se po navedbah časnika ravno zaradi tega osredotočili na preiskavo ravnanja pilota, pri čemer po njihovih navedbah obstaja tudi možnost, da bi v pilotsko kabino vdrla kakšna tretja oseba in namerno povzročila tragedijo. Boeing 737-800 je sicer po navedbah strokovnjakov za civilno letalstvo eno najvarnejših letal na svetu.