Kakšna bo njihova usoda?

FOTO in VIDEO: Jeklarno Azovstal zapustil nov konvoj avtobusov z ukrajinskimi borci

S.R.
17. 5. 2022, 18.09
Posodobljeno: 17. 5. 2022, 19.18
Deli članek:

Jeklarno Azovstal, zadnje oporišče ukrajinskih borcev v Mariupolju na jugovzhodu države, je zapustilo novih sedem avtobusov, s katerimi prevažajo ukrajinske vojake.

Reuters
Evakuacija ukrajinskih vojakov iz jeklarne Azovstal.

Po navedbah enega od očividcev za razliko od nočne evakuacije v tem zadnjem konvoju, ki ga prav tako spremljajo proruski separatisti, ni bilo ranjenih vojakov, poroča tiskovna agencija Reuters. Tudi ti so zdaj postali vojni ujetniki, ki jih bodo namestili na območju pod nadzorom ruskih sil. Konvoj naj bi namreč že prispel v kraj Olenivka, kjer se nahaja nekdanja kazenska kolonija.

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je sicer že po nočni evakuaciji dejala, da bodo vojake zamenjali za ruske vojake, ki so v njihovem ujetništvu, ukrajinska vlada pa je pozneje navedla, da je v teku »naslednja faza« evakuacije, v okviru katere bodo iz jeklarne rešili še preostale borce.

»Občutljiv« podatek

Zaenkrat ni znano, koliko vojakov ostaja v jeklarni. Kot je danes popoldne pojasnila Maliarjeva, je ukrajinskim oblastem številka znana, a gre za »občutljiv« podatek, ki ga ne morejo razkriti. Dodala je sicer, da bodo več informacij podali, ko bo celotno »reševanje zaključeno,« pri čemer je poudarila, da je bil to edini način, da »rešijo ukrajinske branitelje.« Vse torej kaže, da se obleganje jeklarne, s tem pa tudi bitka za Mariupolj, končuje. Usoda evakuiranih vojakov medtem ostaja neznana. Čeprav ukrajinske oblasti trdijo, da dosežen dogovor s Kremljem vključuje poznejšo menjavo vojnih ujetnikov, ruske oblasti tega še niso potrdile. So pa v Kremlju dejali, da je ruski predsednik Vladimir Putin osebno jamčil, da bodo z ujetniki ravnali v skladu z mednarodnim pravom. Nekateri poslanci ruske dume so danes že javno izrazili nasprotovanje kakršni koli izmenjavi vojakov iz Azovstala, ki jih sami označujejo za teroriste. Po mnenju nekaterih bi jih morali postaviti pred strelski vod. V Ukrajini so jih na drugi strani označili za junake, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak pa je dejal, da so »spremenili tok vojne.«

Reuters
Ranjene vojake so z območja jeklarne odnesli na nosilih.

Predaja

Je pa rusko obrambno ministrstvo potrdilo, da se je v jeklarni predalo 265 ukrajinskih vojakov, od tega je 51 ranjenih. Po podatkih ukrajinskega obrambnega ministrstva pa so evakuirali 264 ukrajinskih borcev, 53 naj bi jih bilo hudo ranjenih. Rusija sicer nikoli ni tvegala neposrednega napada na tovarno, a je blokirala vse dostopne točke, območje pa je bilo večkrat bombardirano, poroča STA. V zadnjih dneh je bilo z območja tovarne evakuiranih na stotine civilistov. Več dni so potekala tudi pogajanja o umiku vojakov, od katerih so bili nekateri hudo ranjeni. Prav tako jim je primanjkovalo vode in hrane. Ruske oblasti so današnjo operacijo pričakovano označile za »množično predajo,« medtem ko so v ukrajinski vojski navedli, da so borci v jeklarni »opravili svojo vojaško nalogo,« glavni cilj trenutno pa je ta, da se reši njihova življenja. »To je bila edina možnost,« je dejala Maliarjeva.