Izkoriščena delovna sila

Na ribiških čolnih izkoriščajo in maltretirajo delavce migrante

M.U.
17. 5. 2022, 17.29
Posodobljeno: 17. 5. 2022, 18.33
Deli članek:

Delavci migranti na ribiških plovilih Združenega kraljestva delajo po 20 ur dnevno, 35 odstotkov pa jih glede na novo raziskavo poroča o rednem fizičnem in tudi spolnem nasilju.

Profimedia
Ribiči migranti s tranzitnim vizumom ne morejo vstopiti v Združeno kraljestvo, zato morajo živeti na čolnih. (Slika je simbolična.)

Raziskovalci raziskovalnega centra Right Lab na Univerzi v Nottinghamu, ki se ukvarjajo s področjem sodobnega suženjstva, so opravili intervjuje z delavci migranti, ki delajo na britanski ribiških čolnih. Ugotovili so, da ribiči delajo predolge izmene z nekaj malega odmori, njihova povprečna plača pa znaša 4,15 evra na uro.

Intervjuji so razkrili tudi prisotnost rasizma med zaposlenimi in številna poročanja o ekstremnem nasilju, vključno z dvema prijavljenima incidentoma spolnega nasilja.

Delavci iz Filipinov, Indonezije, Gane, Šrilanke in Indije se zaposlijo v ribiško industrijo Združenega kraljestva na podlagi "tranzitnih vizumov", ki pa nekako "dopuščajo njihovo izkoriščanje", navaja poročilo Letting Exploitation Off the Hook.

Ti vizumi delavce vežejo na enega delodajalca. Zaradi tega so glede svojih delovnih in življenjskih pogojev, kot je dostop do hrane in drugih osnovnih potrebščin, odvisni od kapitanov ladij, hkrati pa jim vizum preprečuje menjavo službe. 

Ribiči migranti, ki uporabljajo te vizume, morajo delati večino svojega časa izven teritorialnih voda in nimajo pravnih pooblastil za vstop v Združeno kraljestvo, ko se vrnejo v pristanišče. Zaradi tega so prisiljeni živeti na krovu ladje tudi do enega leta, kljub temu, da je nastanitev v ribiških čolnih običajno neprimerna za dolgotrajno bivanje.

Doktorica Jessica Sparks, pomočnica direktorja laboratorija za pravice in avtorica poročila, je dejala: "Izkoriščevalske prakse so zelo razširjene na plovilih. Znano je, da lahko migrantom plačaš manj. Pojavila so se zelo travmatična poročila o fizičnem pretepanju s strani kapitanov. Večina migrantov je poročala, da so bili diskriminirani. Količina fizičnega nasilja me je presenetila."

Zaradi strahu pred posledicami si zlorab ne upajo prijaviti

Sparksova je intervjuvala 16 delavcev migrantov in izvedla raziskave s 166 člani posadke plovil, ki so registrirana v Angliji, Severni Irski, na Škotskem in Walesu.

75 odstotkov delavcev je izjavilo, da se počutijo diskriminirane s strani kapitana. Vsak tretji je dejal, da zaradi dolgov verjetno ne bo zapustil službe. 60 odstotkov delavcev pravi, da nikoli ne bi prijavili dogajanja zaradi strahu pred povračilnimi ukrepi – bodisi zoper sebe bodisi svoje družine.

En delavec je raziskovalcem pojasnil, da odhod ni mogoč, saj jim ni dovoljeno izstopiti iz plovila in posledično ne morejo prositi za pomoč. Pri tem je še dodal, da mu je kapitan zaplenil telefon in da mu nadzoruje vse klice.

Združenje ribičev še vedno preučuje poročilo Univerze v Nottinghamu

Nacionalna ribiška zveza je v odgovor na ugotovitve iz poročila potrdila, da se očitno tranzitni vizum res izkorišča v napačne namene. Pri tem so dodali še: "Kot predstavniki industrije obžalujemo in obsojamo slabo prakso in slabo ali nepošteno ravnanje s člani posadke ne glede na njihovo državljanstvo ali status priseljenca."