Azovstal

Bodo ranjene borce vendarle evakuirali iz jeklarne?

S.R./STA
16. 5. 2022, 17.40
Posodobljeno: 16. 5. 2022, 18.12
Deli članek:

Po večdnevnih pogajanjih naj bi bil dosežen dogovor o evakuaciji ranjenih vojakov iz jeklarne Azovstal v južnoukrajinskem mestu Mariupolj.

Profimedia
Jeklarna Azovstal je zadnja utrdba ukrajinske vojske v Mariupolju.

Da sta se ruska in ukrajinska vojska dogovorili o evakuaciji ranjencev, so danes sporočili iz ruskega obrambnega ministrstva. Kot so še navedli, bo v času evakuacije veljala prekinitev ognja, ukrajinske vojake pa bodo odpeljali v bolnišnico v bližnje mesto Novoazovsk na vzhodu Ukrajine, ki ga nadzorujejo proruski separatisti.

Ukrajinska stran teh informacij za zdaj ni potrdila. Oblasti v Kijevu so sicer večkrat poudarile, da si aktivno prizadevajo za rešitev ukrajinskih vojakov iz Azovstala. Zahtevale so tudi njihovo premestitev na ozemlje pod ukrajinskim nadzorom ali v tretjo državo.

Industrijski kompleks jeklarne Azovstal je zadnje zatočišče ukrajinskih sil v Mariupolju, ki je sicer pod popolnim nadzorom ruskih sil. V jeklarni naj bi bilo ujetih še na stotine ukrajinskih vojakov, ki se skrivajo v podzemnih predorih ogromnega kompleksa.

Ukrajinski bataljon Azov, ki je vodil obrambo pristaniškega mesta Mariupolj, je objavil videoposnetke iz jeklarne, na katerih zatrjujejo, da tam ujeti vojaki umirajo zaradi ran.