Pritekli iz gozda

VIDEO: Ukrajinski teritorialci na ruski meji postavili »mejni kamen«

S.R.
16. 5. 2022, 16.45
Posodobljeno: 16. 5. 2022, 17.13
Deli članek:

Pripadniki ukrajinske teritorialne obrambe so se po protiofenzivi na območju Harkova prebili do ruske meje.

Ukrajinsko ministrstvo za obrambo/Reuters
Ukrajinski teritorialci na ruski meji.

Kot je razvidno z videoposnetka, ki se v zadnjem dnevu širi po družabnih omrežjih, so se borci previdno splazili iz gozda in grmičevja ter proti meji urno odnesli modro rumeni stebriček, ki so ga končno postavili na tla in naznanili, da so dosegli mejo. Simbolično potezo je domnevno izvedel 227 bataljon 127 brigade teritorialne obrambe, po navedbah regionalnega guvernerja Olega Sinegubova pa naj bi bilo dejanje storjeno na območju regije Harkov, kjer so ukrajinske sile v zadnjem tednu izvedle protiofenzivo, po kateri se je ruska vojska iz te regije umaknila.

»Zahvaljujemo se vsakomur, ki tvega življenje in Ukrajino osvobodi ruskih okupatorjev,« je poudaril Sinegubov. Da so pripadniki teritorialne obrambe dosegli mejo, je potrdilo tudi ukrajinsko ministrstvo za obrambo. Samo mesto Harkov, drugo največje mesto v Ukrajini, je sicer od ruske meje oddaljeno približno 50 kilometrov. »227 bataljon 127 brigade teritorialne obrambe Ukrajine! Najlepša hvala! Od vseh Ukrajincev, vse, mene in moje družine. Moja hvaležnost ne pozna meja. Želim vam zdravja, pazite nase. Slava Ukrajini,« pa je prek Instagrama sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Da je Ukrajina zelo verjetno dobila bitko za Harkov, s tem pa preprečila, da bi mesto obkolila ruska vojska, so konec tedna ocenili tudi pri ameriškem Inštitutu za vojne študije (ISW). Moskva se je temu strateškemu cilju zdaj domnevno odpovedala, svoje sile pa usmerila v Donbas. Po zadnjih navedbah ISW pa naj bi se tudi tam že odpovedali načrtu obkolitve ukrajinske vojske, ki se je vkopala med Doneckom in Izjumom. Kremelj naj bi se tako zdaj osredotočil predvsem na regijo Lugansk, ki je del pokrajine Donbas.