Hude izgube

Britanski obveščevalci: Rusija v Ukrajini izgubila že tretjino kopenskih sil

S.R.
15. 5. 2022, 11.10
Posodobljeno: 15. 5. 2022, 11.21
Deli članek:

Britanski obveščevalci ocenjujejo, da ruska vojska v naslednjih 30 dneh na vzhodu Ukrajine ne bo dosegla občutnejšega napredka.

Reuters
Ostanki ruskega tanka v bližini Irpina.

Na britanskem ministrstvu za obrambo so danes navedli, da ruski vojski kritično primanjkuje nekatere opreme, ki se uporablja pri premostitvi rek, in brezpilotnih letal, po ocenah njihovih vojaških obveščevalcev pa so v vojni najverjetneje utrpeli celo tako velike izgube, da so ostali brez tretjine kopenskih sil, ki so jih napotili v Ukrajino. Vsi ti trije dejavniki naj bi skupaj z vse nižjo moralo vojakov pomenili, da v naslednjih 30 dneh na frontah na vzhodu Ukrajine ne bodo dosegli otipljivega napredka.

Po navedbah obveščevalcev je ruska vojska v Donbasu »izgubila zagon in ne napreduje v skladu z načrti.« Kljub začetnim »manjšim zmagam« naj jim v zadnjem mesecu ne bi uspelo zavzeti večjega ozemlja.

Po umiku iz kijevske regije se je ruska vojska v zadnjih dneh umaknila tudi z območja Harkova, kjer so Ukrajinci izvedli silovito protiofenzivo. Druga ukrajinska protiofenziva trenutno poteka na območju Izjuma, medtem ko ruska vojska po poročanju tiskovne agencije Reuters počasi napreduje v delih Donbasa, ki je v zadnjem mesecu postal glavno žarišče vojne.

Kakšne so medtem izgube ukrajinske vojske, ni znano, saj Ukrajina teh podatkov ne razkriva, resneših ocen pa se izogibajo tudi "zahodni" analitiki in obveščevalci.