Zunanji ministri držav članic zveze Nato, med njimi vodja slovenske diplomacije Anže Logar, so danes v Berlinu začeli svoje prvo neformalno zasedanje v zgodovini zavezništva. Današnje delovne večerje se udeležujeta tudi finski zunanji minister Pekka Haavisto in švedska zunanja ministrica Ann Linde. Ob državi je namreč ruska invazija na Ukrajino spodbudila k pridružitvi zavezništvu, a je bil včeraj do pridružitve kritičen turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, zaradi česar so se pojavili pomisleki, ali utegne v postopku priti do zapletov. Po navedbah Erdogana sta skandinavski državi praktično "gostišče terorističnih organizacij", kot je Kurdska delavska stranka (PKK).

Finski zunanji minister Haavisto je danes izrazil prepričanje, da bodo našli rešitev za turške skrbi. O vprašanju je že včeraj po telefonu govoril s turškim kolegom Mevlütom Cavusoglujem, o tem naj bi govorila tudi danes v Berlinu. "Vse države imajo možnost, da blokirajo postopek. Zdaj je pomembno, da smo v dobrih stikih z vsemi," je še povedal Haavisto.

Ne zapirajo vrat

Cavusoglu je medtem ob prihodu na zasedanje pojasnil, da velika večina turških državljanov nasprotuje članstvu Švedske in Finske v Natu. "Ti dve državi podpirata in sodelujeta s PKK/YPG. To je teroristična organizacija, ki vsak dan napada naše vojake," je povedal. YPG je sicer sirska veja v Turčiji prepovedane PKK.

Erdoganov svetovalec za zunanjo politiko Ibrahim Kalin je danes že nekoliko pomiril napetosti in zagotovil, da Turčija ne zapira vrat Finski in Švedski. "Ne zapiramo vrat, ampak opozarjamo na to zadevo kot vprašanje nacionalne varnosti za Turčijo," je povedal Kalin v pogovoru za tiskovno agencijo Reuters. "Jasno je, kaj je treba storiti. Ne smejo več dovoljevati, da bi bile v teh državah aktivnosti, organizacije in posamezniki iz vrst PKK," je pojasnil.

Še preden je pomisleke glede članstva Finske in Švedske izrazila Ankara, je z vetom zagrozil hrvaški predsednik Zoran Milanović. A hrvaška vlada povsem podpira Finsko in Švedsko na njuni poti v Nato, je danes ob prihodu na zasedanje poudaril hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman.