Finska ima z Rusijo 1300 kilometrov dolgo mejo, njeno politično in javno mnenje pa se je dramatično spremenilo v prid članstva, potem ko je Rusija 24. februarja sprožila invazijo v Ukrajini.

V družbi RAO Nordic so včeraj navedli, da bodo dobavo elektrike prekinili zaradi zaostalih plačil. Da se je to tudi zgodilo, pa je danes potrdil vodja operativnega načrtovanja pri finskem operaterju električnega omrežja Fingrid Timo Kaukonen. Kot je pojasnil, je "trenutno na ničli, kar se je začelo opolnoči, kot je bilo napovedano."

Kot so včeraj pojasnili v RAO Nordic, od 6. maja niso prejeli plačila za električno energijo, pri čemer niso navedli, ali je to povezano z evropskimi sankcijami proti Rusiji. Finska, ki iz Rusije izvozi približno deset odstotkov električne energije, je primanjkljaj že nadomestila z uvozom iz Švedske.

Do ustavitve dobave elektrike iz Rusije prihaja po tistem, ko sta finski predsednik Sauli Niinistö in premierka Sanna Marin v četrtek podprla članstvo Finske v zvezi Nato ter se v skupni izjavi zavzela, da mora Finska čim prej zaprositi za članstvo v zavezništvu. Uradno odločitev o tem naj bi Finska objavila v nedeljo.

Moskva še razmišlja o odgovoru

Rusija medtem še razmišlja, kako bo ukrepala za okrepitev svoje varnosti, če se bosta Finska in Švedska pridružili zvezi Nato, je danes dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Gruško. Pojasnil je, da bi z vstopom obeh držav v Nato nastale strateške spremembe, a govoriti o tem, da bo Rusija na območje Baltika namestila jedrsko orožje, je še prezgodaj. Poudaril pa je, da se bo Rusija, če bo Nato na njene meje namestil jedrsko orožje, odzvala enako.

Gruško je še dejal, da ne vidi nobenega resnega razloga za finski in švedski vstop v Nato, saj da Moskva do njiju nima sovražnih namenov. Nekdanji ruski predsednik Dmitri Medvedjev, ki je zdaj namestnik sveta za nacionalno varnost, je medtem že zagrozil z namestitvijo jedrskega orožja v rusko eksklavo Kaliningrad, če se bosta Finska in Švedska odločili za vstop v Nato.

Finski predsednik Niinistö je danes o tem, da se bo Finska pridružila Natu, obvestil ruskega predsednika Vladimirja Putina. Kot poročajo ruski mediji, mu je Putin v telefonskem pogovoru dejal, da Finski z ruske strani trenutno ne preti varnostna grožnja ter da bi bila njihova ukinitev tradicionalne politike vojaške nevtralnosti in pridružitev Natu napaka.  

"Pogovor je bil neposreden in jasen ter je potekal brez obtožb. Izogibanje napetostim se je zdelo pomembno," pa je v izjavi za javnost poudaril Niinistö. Dodal je, da se je telefonski klic zgodil na pobudo Finske, ki si želi korektno in strokovno reševati praktična vprašanja, ki izhajajo iz sosedstva z Rusijo.