Pogovor z nemškim kanclerjem

Putin potarnal, da Ukrajinci zavirajo mirovna pogajanja

G.G./STA
13. 5. 2022, 14.00
Posodobljeno: 13. 5. 2022, 14.12
Deli članek:

Nemški kancler Olaf Scholz se je po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Profimedia
Scholz je kot novopečeni nemški kancler tik pred začetkom ruskega napada na Ukrajini v Moskvi sedel za dolgo Putinovo mizo.

Pobuda za pogovor o razmerah v Ukrajini je prišla s strani nemškega kanclerja Scholza, ki se je pred tem s Putinom pogovarjal pred dobrim mesecem. Putin je tokrat potarnal, da ukrajinske oblasti zavirajo mirovna pogajanja, še enkrat več pa je ponovil rusko lajno, da gre v Ukrajini za »posebno vojaško operacijo«, ki je bila nujna zaradi denacifikacije dela ukrajinske družbe in zaščite rusko govorečega prebivalstva na vzhodu Ukrajine. Putin je dejal še, da v jeklarni Azovstal v Mariupolju ukrajinski vojaki zadržujejo civiliste, ki jih uporabljajo kot živi ščit.

Scholz je Putinu dodatno očital, da je Moskva odgovorna za motnje v svetovni preskrbi s hrano.

Ukrajinci za zaseg ruskega premoženja

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je danes ob robu srečanja zunanjih ministrov G7 v nemškem Wangelsu dejal prav nasprotno. Po njegovem vedenju Moskva nima interesa za uspešno nadaljevanje mirovnih pogajanj. Kuleba je še posvaril, da bi opuščanje embarga na rusko nafto v okviru novega paketa sankcij EU pomenilo konec enotnosti povezave. Obenem je države G7 pozval, naj predajo zaseženo rusko premoženje, s katerim bi lahko obnovili Ukrajino.