Politična kriza na Šrilanki

Bo novi predsednik vlade še lahko pomiril napetosti na Šrilanki?

A.R.
12. 5. 2022, 20.39
Posodobljeno: 12. 5. 2022, 20.42
Deli članek:

Nekdanjega opozicijskega voditelja, ki je več let tudi sam zavzemal premiersko mesto, je predsednik Šrilanke imenoval po odstopu svojega brata z mesta voditelja vlade. Predsednik Gotabaya Rajapaksa upa, da bo s tem uspel pomiriti nemire, ki so v zadnjih dneh pretresli otoško državo.

Profimedia
Novi premier Ranil Wickremesinghe med opravljanjem obreda

Predsednik Šrilanke Gotabaya Rajapaksa je danes imenoval novega predsednika vlade, povzemajo na STA. Opozicijski politik Ranil Wickremesinghe je na položaju premierja nadomestil predsednikovega mlajšega brata Mahindo, ki je odstopil v ponedeljek zaradi nasilnih spopadov med podporniki in nasprotniki vlade.

73-letni Wickremesinghe je v preteklosti že petkrat vodil vlado. Do njegovega imenovanja je prišlo le dan po sredinem televizijskem nagovoru predsednika Šrilanke, v katerem je ta obljubil, da bo oblikoval novo vlado. Ob tem je dodal, da bodo sprejeti ustavni amandmaji, ki bodo več moči odločanja prenesli na parlament. Predsednik Rajapaksa upa, da bo s tem dosegel umiritev napetosti na otoku, kjer se prebivalci že več mesecev soočajo s pomanjkanjem osnovnih dobrin.

Novi premier prihaja iz elitne družine, v javnosti dejavne še iz časov pred osamosvojitvijo države, sam pa je prvič na premiersko mesto stopil v pred tremi desetletji, kot zgodbo Ranila Wickremesinghe opišejo na portalu Al Jazeera. Po volilnem porazu leta 2005 je večinoma nastopal kot voditelj opozicije premierju Mahindi, njegov zadnji premierski položaj pa se je končal z razpadom koalicije, ki ga je sprožil škandal enega od njegovih sodelavcev.

Izkušeni politik državo prevzema v stanju globoke krize, ki je nastopila po tem, ko je Šrilanki zmanjkalo tujih valut za odplačevanje dolgov. Zaradi tega so na otoku aprila razglasili plačilno nesposobnost in za reševalni paket pomoči zaprosili Mednarodni denarni sklad (IMF), še povzema STA. V večdnevnih spopadih, ki so vodili do odstopa vlade, je umrlo vsaj 9 ljudi, najmanj 200 pa je bilo ranjenih.