Ali Iran izsiljuje?

V Iranu med jedrskimi pogajanji pridržana neznana evropska državljana

A.R.
11. 5. 2022, 11.35
Posodobljeno: 11. 5. 2022, 12.06
Deli članek:

Iz Irana je prišla novica o pridržanju dveh neznanih evropskih državljanov zaradi domnevnega sodelovanja v mednarodni zaroti. A na uradni Teheran že letijo očitki, da gre pri tem le za poskuse izsiljevanja v pogajanjih o jedrski razorožitvi, saj je novica prišla ravno v času tozadevnega obiska evropskega odposlanca v državi.

Profimedia
Ena od prič v procesu proti Hamidu Nouriju, ki je bil na Švedskem obsojen zaradi množičneg pokola

Iransko ministrstvo za obveščevalno dejavnost je danes sporočilo, da so pridržali dva evropska državljana. Sporočilo prihaja v luči obiska odposlanca EU Enrique Mora glede pogajanj o jedrskem razoroževanju. Istočasno v Teheranu na skorajšnjo usmrtitev čaka leta 2016 zaprti iransko-švedski zdravnik Ahmad Reza Jalali. Novica o njegovi usmrtitvi, ki naj bi jo izvršili 21. maja, pa je neposredno sledila izreku kazni iranskemu državljanu Hamidu Nouri, ki ga na Švedskem zaradi množičnih usmrtitev čaka dosmrtna zaporna kazen. Na Iran zato v zvezi s pridržanima evropejcema letijo očitki o taktii izsiljevanja.

Na Iran sicer že dlje časa letijo obtožbe, da mu podobne aretacije služijo predvsem za krepitev pogajalskih izhodišč nasproti mednarodnim jedrskim silam. Vendar pa uradni Teheran to zanika in pridržana Evropejca obtožuje sodelovanja v zaroti neimenovanega evropskih »obveščevalnih služb«, v kateri naj bi med različne skupine skušala vnesti »kaos, družbene nerede in nestabilnost«. Narodnost obeh evropejcev sicer ni znana, Švedska pa namiguje, da bi lahko šlo tudi za enega od njenih državljanov, ki je bil v Iranu kot turist.

Do zapletov in pogajanj o jedrski razorožitvi, ki potekajo na Dunaju, je prišlo zaradi Trumpove enostranske uvedbe sankcij proti Iranu, češ da ta na skrivaj razvija jedrsko energijo za namene oboroževanja, medtem pa Iran informacij o dejanski količini jedrskega orožja ne želi izdati.