Zaprta pipica

Ukrajina uresničila napovedi, ruski plin, ki teče prek Luganska, danes ne bo dosegel Evrope

S.R./STA
11. 5. 2022, 11.38
Posodobljeno: 11. 5. 2022, 11.43
Deli članek:

Preko plinovoda v regiji Lugansk običajno v Evropo steče 32,6 milijona kubičnih metrov plina dnevno. To je skoraj ena tretjina vsega ruskega plina, ki prek Ukrajine prihaja v Evropo.

Profimedia
/

Spopadi v Ukrajini se medtem nadaljujejo. Kijev ves čas poziva k ostrejšim sankcijam proti Moskvi, a številne Evropejce skrbi prav dobava plina, saj alternative ruskemu plinu praktično ni.

Plinovod, ki poteka čez ozemlje Ukrajine, je tudi po začetku invazije ostal ena glavnih poti ruskega plina v Evropo, a je del, ki poteka čez Lugansk, v skladu z včerajšnjimi napovedmi ukrajinskih oblasti danes presahnil. Pri operaterju ukrajinskega plinovodnega omrežja OGTSU so načrtovano ustavitev dobave plina včeraj obrazložili z besedami, da se tranzitna točka Sohranivka, kompresorska postaja Novopskov in drugi objekti nahajajo na območju, ki ga zdaj obvladujejo ruske sile, zaradi česar nad njimi ne morejo več izvajati operativnega in tehnološkega nadzora. Tako je danes zaradi »višje sile« pipica ostala zaprta, kar so potrdile ruske tiskovne agencije.

Če je prek Ukrajine v Evropo še včeraj izteklo 88 milijonov kubičnih metrov plina, se je dobava po navedbah ruskega energetskega velikana Gazproma danes znižala na 72 milijonov kubičnih metrov. V družbi so sicer navedli še, da niso »prejeli nobene potditve obstoja višje sile« ter da so Ukrajinci v zadnjih tednih na tranzitni točki Sohranivka delali povsem »neovirano.«

Za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo junija je bilo ob začetku današnjega trgovanja treba odšteti 1124 dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina oz. 103 evre za megavatno uro, kar je bilo okoli štiri odstotke več kot v torek. Cene so v nadaljevanju padle. Trenutno je treba za megavatno uro odšteti okoli 97 evrov.