Imela je novinarske oznake

V Izraelu ustreljena 51-letna poročevalka Al Jazeere

A.R.
11. 5. 2022, 10.05
Posodobljeno: 11. 5. 2022, 16.00
Deli članek:

Na Al Jazeeri so ostro obsodili napade Izraelskih okupacijskih sil na novinarje po tem, ko je bila včeraj s strelom v glavo med opravljanjem dela ubita njihova dolgoletna poročevalka.

Profimedia
Palestinski novinarji v šoku opazujejo maja lani uničeno novinarsko središče v Gazi

Med poročanjem iz Dženina, kjer je Izraelska vojska napadla begunsko taborišče, je bila ubita 51-letna novinarka Al Jazeere Shirin Abu Akleh. Kot je sporočil palestinski minister za zdravje, je bil za novinarko usoden strel v glavo. Med napadom izraelskih sil je bila ranjena še producent Al Jazeere Ali Al Samudi, a je strel v hrbet k sreči preživel in je v stabilnem stanju.

Nosila je vidne novinarske oznake

Kot so zapisali na spletni strani Al Jazeere, so novinarko v napadu ubile izraelske sile, na video posnetku pa je vidno, da je ubita nosila novinarski jopič z vidnim napisom »PRESS«. Zaradi tega so iz medijske hiše ostro obsodili »zahrbten umor«, v katerem vidijo zavržen namen »preprečevanja medijem izpolnjevanja njihove dolžnosti, da  obveščanjo«. »Izraelska vlada in okupacijske sile so odgovorne za uboj naše kolegice Shireen«, so zapisali za javnost, in dodali, da gre pri uboju za »kršitev mednarodnih načel in zakonov«.

Direktor menedžmenta pri Al Jazeeri pa je ob tem spomnil na Izraelski bombni napad na medijsko središče v Gazi, kjer so bile pred slabim letom poleg pisarne Al Jazeere uničeni tudi prostori Associated Press in nekaterih drugih mednarodnih medijskih agencij.

Novinarka ni padla pod streli palestniskih borcev, zatrjuje njen sodelavec

Na BBCju pa so ob dogodku poročali še o odzivu izraelskega zunanjega ministra Yair Lapida, ki je pozval k obojestranski preiskavi dogodka in k zaščiti novinarjev, ki se nahajajo na »konflitnih območjih«. Na STA pa navajajo uradno sporočilo izraelske vojske, ki je sicer potrdila svojo akcijo na območju, kjer je bila ubita novinarka, a kot možen razlog za njeno smrt navedla obstreljevanje oboroženih Palestincev.

Ranjeni producent Al Jazeere pa je v pričevanju, objavljenem na spletu, dejal, da na mestu, kjer se je nahajala ubita sodelavka, ni bilo palestinskih borcev . "Če bi bili tam uporniški borci, ne bi šli na to območje,« je še dodal Samudi in ob tem zatrdil, da so Izraelci streljali proti njim.

Spopadi se stopnjujejo od Velike noči

Ponovni val spopadov sicer traja že vse od velikonočnega napada na mošejo Al Aqsa. BBC poroča, da je bilo v zadnjih tednih v spopadih z izraelskimi Arabci in Palestinci ubitih 17 Izraelcev in dva Ukrajinca, v Izraelskih napadih na Zahodnem bregu pa poročajo o smrti vsaj 26 Palestincev.