Plinovod

Ukrajina bo zaradi "višje sile" ustavila pretok tretjine vsega ruskega plina v Evropo

S.R./STA
10. 5. 2022, 21.22
Posodobljeno: 11. 5. 2022, 07.19
Deli članek:

Iz upravljalca ukrajinskega plinovodnega omrežja GTSOU so včeraj sporočili, da bodo v sredo, to je danes, zaradi "višje sile" primorani ustaviti dobavo plina preko plinovoda v regiji Lugansk.

Profimedia
/

Po tem plinovodu dnevno pošljejo 32,6 milijona kubičnih metrov oziroma tretjino vsega ruskega plina v Evropo, z razmerami tako imenovane "višje sile" pa se na tranzitni točki Sohranivka po navedbah GTSOU soočajo zaradi ruske invazije. Tako ne bo mogoče nadaljevati s transportom plina prek te točke na meji z Rusijo in prek kompresorske postaje Novopskov. Obe ležita v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, na območju, ki je pod nadzorom ruske vojske.

Gazprom, ki je doslej v Evropo pošiljal skupno okoli 100 milijonov kubičnih metrov plina dnevno, "zaenkrat nima potrditve obstoja višje sile", je dejal tiskovni predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov. Da bi ustavljeno dobavo preusmerili na druge plinovode, tehnično ni mogoče. Po pogodbah je največja dnevna dobava ruskega plina prek Ukrajine v Evropo 109 milijonov kubičnih metrov, glavnina pa sicer pride po plinovodu Severni tok 1.

Moskva je sicer včeraj dopoldne objavila, da je ruska vojska skupaj s proruskimi separatisti dosegla administrativne meje regije Lugansk.