Ob dnevu zmage nad nacizmom

VIDEO: Zelenski na prazni kijevski ulici Putinu poslal jasno sporočilo

S.R.
9. 5. 2022, 17.30
Posodobljeno: 9. 5. 2022, 18.23
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je poudaril, da Kremlju ne bodo dopustili, da si v celoti prisvoji zasluge za zmago nad nacizmom.

Zajem zaslonske slike
Volodimir Zelenski se je sprehodil po povsem prazni glavni kijevski ulici.

Današnje slavje v Moskvi, kjer so kot vsako leto obeležili dan zmage nad nacizmom, je minilo brez pretresov. Vse oči so bile uprte v govor ruskega predsednika Vladimirja Putina, pri čemer so na Zahodu številni ugibali, ali utegne Putin razglasiti vojno, s tem pa splošno mobilizacijo in podreditev gospodarstva vojaškim ciljem, ali pa morda z obzirom na dogajanje v Maiupolju razglasiti zmago nad nacizmom. Nič od tega se ni zgodilo, Putin je v govoru večinoma ponovil očitke in zamere do zahoda, Rusijo pa predstavil kot žrtev zahodnih sil.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na drugi strani danes v Kijevu, kjer so zmago nad nacizmom obeležili Ukrajinci, dejal, da bodo v vojni, ki trenutno poteka na njihovih tleh, zmagali in da ne bodo predali niti kosa svoje zemlje. V videonagovoru, ki ga je posvetil spominu na več kot osem milijonov ukrajinskih žrtev v drugi svetovni vojni, je poudaril, da Kremlju ne bodo dopustili, da si v celoti prisvoji zasluge za zmago nad nacizmom.

»Na dan zmage nad nacizmom se borimo za novo zmago. Pot do nje je težka, a ne dvomimo, da bomo zmagali,« je dejal Zelenski, ki je izpostavil, da je Ukrajina že več kot 30 let samostojna država. Dodal je, da se Rusija ni naučila lekcij iz druge svetovne vojne. »Ni okov, ki bi lahko vklenili svobodnega duha. Ni okupatorja, ki lahko zavzame našo svobodno zemljo. Ni zavojevalca, ki lahko vlada našemu svobodnemu ljudstvu. Prej ali slej bomo zmagali,« je še poudaril Zelenski, ki se je za razliko od Putina, ki se je na današnji veliki vojaški paradi na moskovskem Rdečem trgu tradicionalno obdal z generali in vojnimi veterani, ob videonagovoru sprehodil po povsem prazni glavni kijevski ulici Khreshchatyk. »Ponosni smo na svoje prednike, ki so skupaj z drugimi narodi v protihitlerjevski koaliciji premagali nacizem. In nikomur ne bomo dopustili, da si prisvoji to zmago.« Zelenski Putina v svojem nagovoru sicer ni omenil, a je bila njegova kritika jasno uperjena proti ruskemu voditelju: »On, ki danes ponavlja grozljive zločine Hitlerjevega režima, sledi nacistični filozofiji in kopira vse, kar so storili, on je obsojen na propad.« Letošnji dan zmage nad nacizmom je zaradi nevarnosti bombnih napadov potekal brez javnih prireditev, v nekaterih mestih pa so do jutrišnjega dne uvedli strogo policijsko uro.