skrivnostni samomori ruskih bogatašev

Smrti ruskih oligarhov: gre za likvidacije, naročene "od zgoraj"?

R.T.
9. 5. 2022, 11.13
Posodobljeno: 9. 5. 2022, 11.37
Deli članek:

Več ruskih oligarhov je letos v nekaj mesecih umrlo v skrivnostnih okoliščinah, pojavljajo pa se ugibanja o likvidacijah, povezanih z Moskvo. Čeprav gre le za ugibanja, med smrtmi obstaja nekaj podobnosti, ugiba pa se tudi o povezavah podjetnikov pri financiranju ruske invazije na Ukrajino.

Reuters

Po poročanju britanskih in ameriških medijev gre za domnevno pet, po nekaterih virih celo šest, podjetnikov, ki so jih našli mrtve od letošnjega januarja, policija pa vse smrti preiskuje kot primere samomora. Štirje od teh so bili neposredno ali prek podružnic povezani s plinskim koncernom Gazprom, pri treh so našli umorjene še njihove družine.

Konec januarja so tako v njegovi hiši v bližini Sankt Peterburga našli mrtvega Leonida Šulmana, ki je bil direktor pri družbi Gazprom invest. Zraven umrlega so našli poslovilno pismo. Manj kot mesec dni kasneje so v istem naselju našli Aleksandra Tuljakova, obešenega v garaži svojega posestva. Konec februarja je na svojem posestvu v Veliki Britaniji umrl ruski milijarder Mihail Watford, ki je obogatel s poslovanjem z ruskimi plinskimi in naftnimi podjetji, se leta 2015 preimenoval in odselil v Veliko Britanijo. Tudi pri tej smrti policija ne govori o verjetnih sumljivih okoliščinah, tabloid Daily Mail pa poroča, da naj bi se pokojni v svojih zadnjih mesecih bal za svoje življenje in večkrat izjavil, da je na »Putinovi listi za odstrel

Umori, preoblečeni v krvavo družinsko nasilje?

Mesec za tem so v njegovi domačiji v Novgorodu našli mrtvo štiričlansko družino milijarderja Vasilija Melnikova, direktorja medicinske družbe MedStom, ki je zaradi zahodnih sankcij proti Rusiji utrpela večje finančne izgube. Po pisanju ruskih medijev so pri članih družine našli vbodne rane, Melnikov pa je imel prerezane arterije.

Sredi aprila so v moskovskem stanovanju s pištolo v roki našli ustreljenega še bivšega podpredsednika Gazprombanke Vladislava Alajeva, skupaj z njegovo ženo in 13-letno hčerko. Kot piše ruska tiskovna agencija, so mrtvega našli po tem, ko je njegov osebni šofer skušal vstopiti v stanovanje, a so bila vrata od znotraj zaklenjena.

Le dan kasneje je katalonska policija v španskem Lloret de Maru v njegovi luksuzni vili našla obešenega še enega bogataša, Sergeja Protosenja, tudi v tem primeru pa ni bilo prizanešeno tudi njegovi družini. Žena in hči nekdanjega podpredsednika plinske družbe Novatek, ki je v delnem lastništvu Gazproma, sta umrli nasilne smrti, v bližini pa so našli okrvavljeno sekiro. Policija uboje obravnava kot primer nasilja v družini, a se je medtem oglasil tudi sin umrlega, ki taki razlagi močno nasprotuje, češ da je oče svojo ženo naravnost oboževal.

Ali obstaja Putinova "lista za odstrel"?

Kaj bi pri omenjenih smrtih lahko zbujalo dvom v to, da gre za samomore, kakor se v vseh primerih glasi uradna verzija? Kot navaja hrvaški Index.hr, naj bi po poročanjih varšavskega inštituta v bližini krajev smrti Gazpromovih dolžnikov opazili Gazpromove varnostne agente. Švedski ekonomist in analitik ruskega podjetništva Anders Aslund pa je nedavno na družbenem omrežju Twitter posredoval ruske govorice o obstoju seznamov nekaterih podjetnikov iz ruske energetske industrije, povezanih s financiranjem ruskih operacij v Ukrajini. Kot namiguje Aslund, bi lahko šlo za strah pred »puščanjem« informacij o ruskem tajnem financiranju vojaških operacij s strani državnih energetskih podjetij, za katere naj bi vedeli njihovi poslovodje in menedžerji.