Nesprejemljivo?

Gazprom zaprl pipico, cene podivjale. Poljaki pravijo, da bodo zmogli brez ruskega plina

G.G./STA
27. 4. 2022, 08.31
Posodobljeno: 27. 4. 2022, 15.20
Deli članek:

Rusko energetsko podjetje Gazprom je potrdilo, da so ustavili dobavo plina Poljski in Bolgariji.

Profimedia
/
Ob prekinitvi dobave ruskega plina Poljski in Rusiji so cene zemeljskega plina v Evropi poskočile za 2o odstotkov.

Odločitev o prekinitvi dobave plina je Gazprom napovedal v torek zvečer. Dobava je bila nato dejansko ustavljena, a je danes ponoči za kratek čas spet stekla, kažejo podatki evropskega operaterja plinovodov. Zdaj pa je Gazprom še enkrat potrdil, da so ustavili dobavo plina Poljski in Bolgariji, ker državi nočeta plačevati plina v rubljih. Ob tem so zagrozili z dodatnim zmanjšanjem količin plina v Evropo. "Bolgarija in Poljska sta tranzitni državi. Če bosta nedovoljeno jemali ruski plin iz količin, namenjenih drugim državam, bomo zmanjšali dobavo za količino v višini odvzetega plina," so sporočili iz ruske družbe.

Poljske oblasti so optimistične. Svojim državljanom so zagotovile, da v poljskih domovih ne bo primanjkovalo plina. Poraba plina je pomladi manjša kot pozimi, ministrica za okolje pa sporoča, da so Poljaki pripravljeni na popolno neodvisnost od ruskih surovin. Strokovnjaki sicer dvomijo, da bi lahko v industriji v kratkem roku povsem nadomestili izpad ruskega plina.

Tudi v Bolgariji so zagotovili, da zaradi morebitne ustavitve dobave ne bodo imeli težav.

Ruska odločitev o enostranski prekinitvi dobave plina nekaterim članicam EU je nov poskus Moskve plin uporabiti kot sredstvo za izsiljevanje, je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ruski ukrep je označila za nesprejemljiv in neupravičen ter dodala, da je to nov dokaz, kako nezanesljiv dobavitelj je Rusija.

Na tem mestu se lahko vprašamo, zakaj se zdi Evropski komisiji ta ukrep nesprejemljiv. Evropske države so uvedle že veliko sankcij proti Rusiji in venomer poudarjajo, da je potrebno ustaviti financiranje ruskega režima, ki je sprožil invazijo na Ukrajino. Če bi bile dosledne, bi se odrekle tudi "krvavemu" ruskemu plinu. Enako nenavadna je izjava poljskega premierja Mateusza Morawieckega, ki je danes dejal, da njegova država ne bo popustila pred izsiljevanjem Rusije. Tudi bolgarski premier Kiril Petkov je rusko dejanje označil za izsiljevanje.

Von der Leynova je zatrdila, da zdaj iščejo alternative pri dobavah plina ter delajo na zapolnitvi skladišč plina po EU. Dejala je, da imajo članice načrte za take primere, se usklajujejo in so solidarne med seboj.

Evropska komisija je pred dnevi sporočila, da podjetja iz EU lahko kljub zahtevi Rusije, da morajo za plin po novem plačevati v rubljih, še naprej kupujejo ruski plin, ne da bi pri tem kršila sankcije, ki jih je proti Rusiji uvedla EU. Podjetjem je predlagala, da plačila poravnajo v evrih ali dolarjih, ki se šele nato pretvorijo v rusko valuto.