Z Alžirci se dogovarja tudi Slovenija

Italija v nakup alžirskega plina: "Kmalu bodo sledili drugi."

L.J.
12. 4. 2022, 09.19
Posodobljeno: 12. 4. 2022, 12.18
Deli članek:

Italijanski premier Mario Draghi je naznanil podpis pogodbe za nakup alžirskega plina, s čimer naj bi država zmanjšala odvisnost od ruskega plina.

Reuters
Dogovor sta sklenili alžirsko državno podjetje Sonatrach in italijanski Eni.

Italija in Alžirija sta podpisali dogovor o krepitvi sodelovanja med državama na področju energetike in hkrati večjem obsegu alžirskega izvoza energentov v Italijo.

Podpis dogovora je včeraj naznanil italijanski premier Mario Draghi, ki je dejal, da gre pri dogovoru za ključen korak Italije k zmanjševanju odvisnosti od ruskega plina.

"Sledili nam bodo tudi drugi," je Draghi dejal v Alžiru, po sestanku z alžirskim predsednikom Abdelmadžidom Tebunejem. 

Italija je, tako kot večina drugih evropskih držav, odvisna od uvoza ruskega plina. Lani so iz Rusije uvozili 40 odstotkov celotnega plina. 

Draghi je dejal, da sta dogovor podpisali italijansko podjetje Eni na eni in alžirski Sonatrach na drugi strani. Podrobnosti dogovora zaenkrat še niso znane, niti ni znana odkupna cena alžirskega plina. Časnik Bloomberg je sicer poročal, da naj bi Italija z dogovorom uvoz alžirskega plina povečala za 50 odstotkov, in bi tako Alžirija prehitela Rusijo po količini plina, ki ga izvozi v Italijo. 

Cena alžirskega plina je težavo predstavljala drugi vladi Janeza Janše, ki je leta 2012 prekinila z nakupovanjem alžirskega plina, s čimer je poglobila trenutno odvisnost ruskega plina. Takrat no kadri SDS iz vodstva Geoplina navajali, da so Alžirci zahtevali previsoko ceno. Alžirski plin je do leta 2012 predstavljal tretjino vsega uvoza plina.

Napake druge Janševe vlade sedaj skuša popravljati njegova aktualna vlada. Marca se je zunanji minister Anže Logar mudil prav v Alžiriji, kjer se je pogovarjal s tamkajšnjim predsednikom Tebunejem, direktorjem državnega energetskega podjetja Sonatrach  Toufikom Hakkarjem in z ministrom za energetiko in rudnike Mohamedom Arkabom.