Fifa in Uefa suspendirali Rusijo in njihove klube

Putin Macronu sporočil zahteve za ustavitev spopadov! Slovenija pošilja Ukrajini puške, strelivo in čelade

J.P., S.R.,G.G./STA
28. 2. 2022, 06.37
Posodobljeno: 28. 2. 2022, 22.07
Deli članek:

Zaključili so se prvi pogovori med rusko in ukrajinsko delegacijo. Dogovorili so se, da se bodo še pogovarjali. V večernih urah se je nadaljevalo bombardiranje Kijeva.

Reuters
Šola v Harkovu, ki je zagorela po obstreljevanju.

21.50 - ZDA so 12 ruskih diplomatov pri Združenih narodih odredile, naj do 7. marca zaključijo s svojim delom. Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija, je sprejel klic in kmalu zatem sporočil, da je 12 diplomatov postalo "persona non grata." Nebenzija je izločitev ruskih diplomatov označil za veliko kršitev ZDA.

21.40 - EU je na seznam sankcij zaradi ruske invazije na Ukrajino danes dodala več posameznikov iz ožjega kroga ruskega predsednika Vladimirja Putina. Na seznamu sta med drugim prvi mož ruskega energetskega velikana Rosneft, Igor Sečin, in izvršni direktor naftne družbe Transneft, Nikolaj Tokarev, pa tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

21.35 - Tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča v Hagu je sodišče zaprosil za odobritev pričetka preiskave domnevnih vojnih zločinov v Ukrajini, poroča Reuters.

21.30 - Več držav članic Evropske unije, med njimi Slovenija, Bolgarija, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Poljska in Slovaška, so Evropsko unijo pozvale, naj Ukrajini podeli status kandidatke za vstop v EU. Skupno pismo sledi uradni prošnji ukrajinskega predsednika Zelenskega, naj ji EU nemudoma podeli članstvo.

20.40 - Turčija je v skladu s konvencijo iz Montreuxa vojaškim ladjam omenila plovbo skozi ožini Bospor in Dardanele. Konvencija iz leta 1936 daje Turčiji nadzor nad gibanjem vojaških ladij v ožini Dardanele in Bospor, ki povezujeta Egejsko morje s Črnim morjem. Turki lahko po tej konvenciji prepovejo prehod ladjam v času vojne, dovolijo pa jim, da se vrnejo v svoja »matična« pristanišča. Trenutno štiri ruske ladje čakajo na zeleno luč za vstop z Egejskega morja.

19.50 - Nizozemsko-britanska naftna družba Shell se umika iz vseh projektov in naložb, ki jih imajo skupaj z ruskimi družbami. Prodali bodo tudi svoj delež v Gazpromu. 

19.10 - Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je sporočil, da bodo vsakega ruskega vojaka, ki bo prostovoljno odložil orožje, pomilostili in ga še denarno nagradili.  

18.00 - Ob mraku so v Kijevu zatulile sirene, ki so oznanile nov bombni napad. Posnetki kažejo, da so tarče napada zgradbe na obrobju Kijeva. 

17.40 - V Belorusiji so se zaključili prvi pogovori med ukrajinsko in rusko delegacijo. Z "izplenom" bodo seznanili vodstvi svojih držav, nato pa naj bi se dogovorili za drugi krog pogovorov. Pred prvim srečanjem pričakovanja niso bila velika.

17.15 - Mednarodna nogometna federacija Fifa in Evropska nogometna zveza sta Rusijo suspendirali iz svojih tekmovanj, vključno s prihajajočim odločilnim delom kvalifikacij za svetovno prvenstvo in svetovnim prvenstvom 2022 ter vseh klubskih tekmovanj. Ruski nogometaši bi morali 24. marca v končnici drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo gostiti Poljsko, zmagovalec tega dvoboja pa bo nato gostil Švedsko ali Češko za uvrstitev v skupinski del svetovnega prvenstva v Katarju.

17.10 - Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes pozval Putina, naj zaščiti civiliste v Ukrajini. Putin je Macronu odvrnil, da sta demilitarizacija Ukrajine, njen nevtralni status in zahodno priznanje ruske suverenosti nad Krimskim polotokom predpogoja za končanje spopadov v Ukrajini.

Reuters
Uničeno rusko vojaško vozilo v ukrajinskem Harkovu.

17.00 - Putin je po "popolnoma nesprejemljivih" pripombah britanske zunanje ministrice Liz Truss in tudi drugih ukazal, naj se ruski jedrski odvračalni sistem postavi v stanje visoke pripravljenosti, je danes komentiral Kremelj. Ni sicer natančno jasno, katere izjave Trussove imajo v mislih.

16.55 - Vrednost ruskega rublja je bila danes zjutraj rekordno nizka in je po sankcijah Zahoda padla za skoraj 29 odstotkov. Ruska centralna banka je medtem obrestno mero dvignila za več kot dvakrat in je zjutraj znašala 20 odstotkov. Pred bankomati v Moskvi so se že včeraj nabirale dolge vrste ljudi, ki so želeli dvigniti denar.

16.30 - V Londonu živeči ruski mogotec Jevgenij Lebedjev, ki je lastnik časnika London's Evening Standard in je v dobrih odnosih z britanskim premierjem Borisom Johnsonom, je pozval ruskega predsednika Putina k ustavitvi napadov v Ukrajini. Njegov oče, Aleksander Lebedjev, nekdanji uslužbenec obveščevalne službe KGB, je sicer leta 2014 sicer javno podprl rusko priključitev Krima.  

16.10. - Slovenski obrambni minister Matej Tonin je sporočil, da bo Slovenija Ukrajini poslala puške, čelade in strelivo. O količini ni želel govoriti.

Reuters
Uničena ruska vojaška vozila v Harkovu.

15.30. - Tradicionalno nevtralna Švica bo zaradi invazije na Ukrajino proti Rusiji uvedla enake sankcije, kot jih je uvedla Evropska unija.

15.00 - Ukrajinska mornarica je po poročanju CNN danes potrdila, da so obmejni stražarji Kačjega otoka, za katere se je domnevalo, da so med branjenjem otoka junaško padli, "živi in zdravi."

14.50 - Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je odpovedal svoj obisk v Ženevi, kjer bi moral sodelovati na seji Sveta ZN za človekove pravice. Kot so pojasnili pri stalnem predstavništvu Ruske federacije v Ženevi, je odpoved posledica prepovedi letenja ruskim letalom na območju EU.

14.40 - Ruski predsednik Putin je v današnjem pogovoru s premierjem Mihailom Mišustinom Zahod označil za "imperij laži," poroča Al Jazeera. 

14.30 - EU je danes izrazila zaskrbljenost po odločitvi Belorusije, da bi lahko namestila jedrsko orožje na svojem ozemlju. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je odločitev na nedeljskem referendumu, ki odpira pot namestitvi jedrskega orožja v Belorusiji, danes označil za zelo nevarno, poroča STA.

14.30 - Po navedbah Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) je število beguncev, ki bežijo iz Ukrajine, že preseglo 500.000.

14.20 - Ruska tiskovna agencija Tass poroča, da je Rusija svoj zračni prostor zaprla za 36 držav.

14.00 - Ameriške oblasti so se odločile za začasno zaprtje svojega veleposlaništva v Belorusiji, poroča ruski RT. 

13.50 - V Ukrajini zmanjkuje kisika za zdravljenje bolnikov. Dobava iz proizvodnje je onemogočena, kar pomeni, da bi lahko zaloge pošle v naslednjih 24 urah. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da si prizadeva za ureditev nujnih dostav iz Poljske. 

13.20 - V raketnem napadu na drugo največje ukrajinsko mesto Harkov je po navedbah svetovalca ukrajinskega notranjega ministra Antona Heraščenka umrlo več deset ljudi. Več sto ljudi naj bi bilo poškodovanih. "Svet mora videti to grozo! Smrt okupatorjem," je na Facebooku zapisal Heraščenko. Zaenkrat ni znano natančno, koliko civilistov je umrlo v Ukrajini od začetka invazije. Visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet je danes dopoldne dejala, da sta bila ubita najmanj 102 civilista, še 304 pa so bili poškodovani. Večina smrti med civilisti je posledica bombardiranja s težkim topništvom.

12.45 - Višja stopnja pripravljenosti jedrskega orožja je odziv na grožnje Zahoda, so sporočili iz Kremlja. Tovrstnih izjav naj bi bilo več, kot eno od avtoric so navedli britanski zunanjo ministrico Liz Truss.

12.40 - Ukrajina in Rusija sta začeli pogovore v Belorusiji.

12.20 - Slovenski upravičenci, ki imajo račune odprte pri Sberbank, so ostali brez socialnih transferjev.

11.45 - Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sporočil, da se bo Rusija prestala sankcije Zahoda, saj da ima potreben potencial za kompenzacijo škode. Ruski predsednik Putin naj bi se danes sestal s predstavniki ključnih ministerstev in guvernerjem centralne banke. Beseda naj bi tekla o gospodarstvu.

11.25 - Ruske letalske družbe, katerih letala letijo iz ali v Kaliningrad, so primorane, da bi se izognile zračnemu prostoru Evropske unije, leteti ob obali Baltskega morja. Kaliningrad s 15.000 kvadratnimi kilometri površine je ruska enklava, stisnjena med Baltsko morje ter Litvo in Poljsko, ki sta del Evropske unije.

11.00 - Po podatkih Združenih narodov je iz Ukrajine pobegnilo približno 422.000 ljudi. Znotraj Ukrajine jih je razseljenih več kot 100.000.

10.40 - Ukrajinsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je bilo v prvih štirih dneh bojevanja v Ukrajini ubitih približno 5300 ruskih vojakov. Ukrajinske sile naj bi nadalje uničile še 191 tankov, 29 lovskih letal, 29 helikopterjev in 816 oklepnih vozil.

10.30 - Ukrajinski predsednik Zelenski je ruske vojake znova pozval, naj "rešijo svoja življenja in zapustijo" Ukrajino. 

10.10 - Kot so v izjavi za javnost navedli v uradu ukrajinskega predsednika, so v ukrajinski delegaciji med drugim prisotni minister za obrambo Oleksij Reznikov, svetovalec vodje predsednikovega urada Mihajlo Podoliak in namestnik zunanjega ministra Mikola Točicki. Ukrajina zahteva takojšnjo prekinitev ognja in umik sil z ukrajinskega ozemlja.

Reuters
Prihod ukrajinske delegacije na pogajanja.

10.00 - Ukrajinske oblasti so zanikale navedbe Moskve, da je ruska vojska prevzela oblast nad jedrsko elektrarno Zaporožje, največjo jedrsko elektrarno v Evropi. Iz ukrajinskega državnega podjetje Energoatom, ki upravlja z elektrarno, so sporočili, da gre za "popolno laž."

9.34 -  Slovensko zunanje ministrstvo je danes odsvetovalo vsa potovanja v Rusijo in Belorusijo. "Slovenskim državljanom zaradi ruske vojaške agresije na Ukrajino odsvetujemo vsa potovanja na območje Rusije in Belorusije," je ministrstvo sporočilo na Twitterju.

9.20 - Al Jazeera poroča, da se bodo pogajanja med Kijevom in Moskvo začela v "dveh urah." Obe delegaciji naj bi že prispeli na območje, a še ni znano, kdo so predstavniki. Pogajanja bodo sicer potekala na območju zapuščenega mesta Pripjat, tako imenovanem "mestu duhov" v bližini Černobila na meji z Belorusijo.

Reuters
Mesto duhov Pripjat nedaleč od Černobila.

9.10 - Britanski obrambni minister Ben Wallace je dejal, da se ni nič spremenilo glede pripravljenosti ruskega jedrskega orožja, kateremu je stopnjo včeraj zvišal ruski predsednik Vladimir Putin. Ob tem je dejal, da se mora Putin zavedati, da mu lahko Zahod vrne milo za drago.

8.40 - Nastop ruske nogometne reprezentance na mundialu v Katarju se zdi vse bolj oddaljen, potem ko je več reprezentanc napovedalo, da z Rusijo ne bodo igrale. Mednarodna nogometna zveza Fifa je sicer zaradi vojnega napada Rusije na Ukrajino sprejela nekaj sankcij proti Rusiji, ki so jih številne nogometne zveze označile za "sprenevedanje".

8.20 - Po zadnjih poročilih ukrajinske vojske se je ruska "ofenziva upočasnila." Poročajo o "demoralizirani" vojski, ki je z vidika človeških življenj utrpela "hude izgube." Po njihovih podatkih je od začetka invazije padlo že približno 5300 ruskih vojakov, ukrajinska vojska pa da je uničila že 191 ruskih tankov, 29 bojnih letal, 29 helikopterjev in 816 oklepnih vozil. Številke ukrajinskih oblasti je seveda treba jemati z najmanj ščepcem soli.

8.00 - Belorusko ministrstvo za zunanje zadeve je objavilo fotografijo prostorov, v katerih naj bi potekala današnja pogajanja med delegacijami Rusije in Ukrajine. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik beloruskega zunanjega ministrstva Anatolij Glaz, se bodo pogajanja začela takoj, ko na kraj srečanja prispeta obe delegaciji. Ukrajinski predsednik Zelenski je sicer že včeraj dejal, da ne verjame v uspeh na današnjih pogajanjih. 

7.30 – V več ukrajinskih mestih so se oglasile zračne sirene – slišati jih je bilo v Čerkasiju, Harkovu, Dnipru, Vinici, Lugansku in Žitomiru.

--------------------------------------------------------------------------

Kaj se je dogajalo v Ukrajini?

Na peti dan ruske invazije na Ukrajino so zoro v Kijevu, kjer od 17. pa do 7. ure po lokalnem času velja policijska ura, napovedale zračne sirene. Tudi današnja noč ni minila brez obstreljevanj in eksplozij – te so pretresle ne le prestolnico, ampak tudi Harkov na vzhodu, kjer so se včeraj odvijali srditi boji, potem ko so ukrajinske sile ponovno zavzele to drugo največje mesto.

Čez noč objavljeni videoposnetki prikazujejo gorečo stanovanjsko stavbo v Černigovu, ki jo je, tako poročila, zadel ruski izstrelek. Napad naj bi trajal celo noč, v njem pa naj bi bila ranjena le ena oseba.

Beloruski volivci so se na nedeljskem referendumu o ustavnih reforma so 67-letnemu predsedniku Aleksandru Lukašenku omogočili predsedniški mandat vse do leta 2035.

Britanski BBC navaja poročila iz Združenih držav Amerike in Ukrajine, da se na invazijo pripravlja tudi Belorusija, ki je Rusiji pri tem nudila odskočno desko. Beloruska vlada se je včeraj odpovedala svojemu »nejedrskemu statusu«, s čimer je omogočila svoji dolgoletni zaveznici, da na njenem ozemlju razpostavi jedrsko orožje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer včeraj izjavil, da mu je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko v telefonskem pogovoru obljubil, da beloruske sile ne bodo prestopile meje.

Spomnimo. Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj vojski odredil, da zviša stopnjo pripravljenosti jedrskega orožja. 

Britanski Daily Mail poroča, da je ruski predsednik v napad na Kijev z namenom umora Zelenskega poslal 400 plačancev iz organizacije Wagner Group, ki so prispeli v Rusijo iz Afrike pred petimi tedni. Organizacijo vodi oligarh Jevgenij Prigožin, ki je tesen Putinov zaveznik. Poleg Zelenskega naj bi bilo na seznamu za likvidacijo še 23 drugih članov ukrajinskih oblasti.

Kijev ni obkoljen

Kijevski župan Vitalij Kličko je v nedeljo zvečer zatrdil, da ruske sile niso povsem obkolile Kijeva, čeprav so nekateri trdili drugače. Na severu Kijeva je ruska vojska ponoči skušala zgraditi pontonski most za prečkanje reke Irpin, je na Facebooku sporočil generalštab ukrajinske vojske. Med drugim je ruska vojska neuspešno skušala zavzeti mesto Irpin tik pred Kijevom, so sporočili.

Je pa včeraj v ruske roke padlo pristaniško mesto Berdjansk, ki leži na jugovzhodu Ukrajine. Tam je tudi pomorsko vojaško oporišče.

Brazilski desničarski predsednik Jair Bolsonaro je v nedeljo dejal, da se Brazilija ne bo pridružila sankcijam proti Rusiji in bo ostala nevtralna. Bolsonaro, ki se je 16. februarja v Moskvi srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom je dodal, da ne želi prenesti posledic konflikta v Brazilijo.

Doslej naj bi med rusko invazijo na Ukrajino padlo 4300 ruskih vojakov, je na včerajšnjem zasedanju Varnostnega sveta dejal ukrajinski veleposlanik pri ZN Sergij Kislica, število pa je od takrat že naraslo. Medtem ko podatkov o žrtvah med ukrajinskimi vojaki za zdaj ni, pa je bilo ubitih 352 civilistov, od tega je 14 otrok. Po podatkih ministrstva je bilo v nedeljo zvečer ranjenih še 1684 ljudi, med njimi je 116 otrok.

Kislica je o včeraj napovedanem srečanju na meji med Ukrajino in Belorusijo, za katerega sta se po intervenciji beloruskega predsednika Lukašenka dogovorili vpleteni strani, dejal, da se ukrajinska delegacija skuša prebiti do tja, a da je težko najti varen način. Po nekaterih informacijah je ukrajinska delegacija že dosegla Belorusijo.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je včeraj ponovila, da Ukrajina spada v Evropsko unijo, zato upa, da bo priča njeni pridružitvi. »So eni od nas in jih hočemo zraven,« je dejala.

Ukinjajo polete

Rusija je priznala, da so med boji v Ukrajini bile smrtne žrtve med ruskimi vojaki, a številke ni navedla.

Ruski letalski prevoznik Aeroflot z današnjim dnem ukinja vse polete v Evropo. Moskva je pred tem že prepovedala polete v Rusijo za letala iz Velike Britanije, Latvije, Litve, Estonije, Slovenije, Bolgarije, Poljske in Češke, potem ko so te svoj zračni prostor zaprle za ruska letala. Združene države Amerike pa so včeraj pozvale svoje državljane v Rusiji, naj glede na ukinjanje letalskih povezav razmislijo o takojšnjem odhodu iz te države s komercialnimi poleti, ki so še na voljo. V zgodnjih jutranjih urah je eno od Aeroflotovih letal kršilo kanadski zračni prostor, potem ko ga je ta severnoameriška država zaprla za ruska letala. Letalo, ki je vzletelo v Miamiju na Floridi, je letelo proti Moskvi. Kanada je že napovedala preiskavo in napovedala primerne ukrepe.

Banki se slabo piše, napovedali ukrepe

Evropska podružnica ruske banke Sberbank, Sberbank Europe AG, ki ima sedež v Avstriji, bo najverjetneje propadla, je danes sporočila Evropska centralna banka. Ista usoda čaka tudi njene izpostave v Sloveniji in na Hrvaškem. Razlog za to je je poslabšanje likvidnosti, zaradi česar v prihodnje verjetno ne bo mogla pravočasno poplačati svojih dolgov. Kot so še zapisali v poročilu, sta hčerinski družbi izkusili »znatne odlive vlog zaradi vpliva geopolitičnih napetosti na njihov ugled«, poroča STA.

Države skupine G7 (Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska, Združeno kraljestvo in ZDA) so v skupni izjavi po virtualnem srečanju zunanjih ministrov držav članic v Berlinu, na katerem je sodeloval tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, posvarile, da bodo storile nadaljnje korake poleg že napovedanih sankcij, če Rusija ne bo končala operacij v Ukrajini, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.