Konec tudi s covidnim potrdilom

Opustili bodo vse koronske omejitve, čeprav še nikoli niso imeli toliko pozitivnih primerov

G.G.
27. 1. 2022, 07.13
Posodobljeno: 27. 1. 2022, 11.12
Deli članek:

Naslednja v vrsti evropskih držav, ki se vračajo v normalno življenje, je Danska.

Profimedia
Visoka precepljenost in blažja različica omikron - Danska odpravlja omejitve.
Na Švedskem vlada načrtuje opustitev večini ukrepov od 9. februarja dalje.

Prvi so to storili v Angliji, kjer so z današnjim dnem opustili tudi covidna potrdila, kot prva v EU pa se je za podobno potezo odločila Irska.

Danska vlada zdaj predlaga, da se s 1. februarjem v koš pospravijo vse omejitve, povezane z epidemijo koronavirusa. Predlog morajo potrditi le še v parlamentu, kar pa je le stvar formalnosti. S tem postajajo brezpredmetna covidna potrdila, ne bo več potrebnega nošenja mask niti v zaprtih javnih prostorih (v določenih bodo še vedno priporočene), vse dejavnosti pa bodo odprte kot v predkoronskih časih. Testiranje in drugi previdnostni ukrepi ne bodo obvezni, vendar bodo še vedno priporočljivi.

Kako to, se bodo vprašali »koronatalibani«, če pa v državi še nikoli niso imeli toliko okuženih, podatek, ki ga nekateri slovenski mediji nereflektirano vsak dan izpostavljajo kot glavno novico. Izkazalo se je, da je različica omikron bistveno manj nevarna od delte. Število covidnih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego, z omikronom ni naraslo, celo upadlo je, iz 77 na začetku januarja, na 44 včeraj. Odločevalci pa se tudi zavedajo, da so »nepredelani« podatki o številu »hospitaliziranih covidnih bolnikov« zavajajoči, saj so med te na začetku všteti tudi tisti asimptomatski, ki so v bolnišnico prišli zaradi drugih težav, šele ob vstopu ali v bolnišnici pa so jih na testiranju zaznali kot (asimptomatsko) pozitivne. Od 900 hospitaliziranih (teh je več kot v začetku januarja) jih je po ugotovitvah danskih zdravstvenih oblasti vsaj 35 odstotkov v bolnišnici zaradi drugih težav in ne zaradi covida.

In še drugi, enako ali celo bolj pomemben dejavnik, ki jim omogoča sprostitev, visoka, 81-odstotna precepljenost prebivalstva. Odd tega jih je okoli 60 odstotkov cepljenih s poživitvenim odmerkom

Danska bo še en mesec obdržala strožje ukrepe na mejah. Glede na stopnjo tveganja držav, iz katerih prihajajo potniki, bodo predpisali zahtevo po dodatnem testiranju ali morebitni karanteni.