Nova študija

Kako pogoste so pri različici omikron ponovne okužbe?

R.T.
26. 1. 2022, 17.40
Posodobljeno: 27. 1. 2022, 07.58
Deli članek:

Imperial College v Londonu že več mesecev izvaja dolgoročno študijo, v okviru katere redno testirajo več tisoč prostovoljcev in na ta način zbirajo podatke o širjenju virusa.

Profimedia
Okužbe pri prostovoljcih so potrdili s PCR testiranji.

Zadnji izsledki angleške študije REACT, v okviru katere vsak teden s PCR testiranji preverijo brise 100 tisočih prebivalcev Anglije, kažejo, da sta dve tretjini okuženih z različico omikron poročali, da sta virus pred okužbo že preboleli, oziroma so bili na novi koronavirus na testiranju pozitivni že prej.

Natančnejši podatki o tem, koliko od prostovoljcev, ki so bili ponovno okuženi, je tudi polno cepljenih ali cepljenih s poživitvenim odmerkom, še niso dostopni.

Študija sicer močno odstopa od prejšnjih ocen o tem, kako pogoste so pri različici omikron ponovne okužbe s koronavirusom. Zdravstveno-varstvena organizacija Združenega kraljestva je na primer v sredini januarja navajala podatek, da naj bi bila vsaka 10 okužba z različico omikron ponovna okužba.

Vseeno pa študija potrjuje to, na kar so tudi naši strokovnjaki opozarjali že dlje časa: ne le, da se bo različica omikron hitro razširila med necepljenim delom prebivalstva ali med tistimi, ki virusa še niso preboleli, temveč bo prizadela, po besedah Svetovne zdravstvene organizacije, vsakega drugega Evropejca.