Zadnji izsledki angleške študije REACT, v okviru katere vsak teden s PCR testiranji preverijo brise 100 tisočih prebivalcev Anglije, kažejo, da sta dve tretjini okuženih z različico omikron poročali, da sta virus pred okužbo že preboleli, oziroma so bili na novi koronavirus na testiranju pozitivni že prej.

Natančnejši podatki o tem, koliko od prostovoljcev, ki so bili ponovno okuženi, je tudi polno cepljenih ali cepljenih s poživitvenim odmerkom, še niso dostopni.

Študija sicer močno odstopa od prejšnjih ocen o tem, kako pogoste so pri različici omikron ponovne okužbe s koronavirusom. Zdravstveno-varstvena organizacija Združenega kraljestva je na primer v sredini januarja navajala podatek, da naj bi bila vsaka 10 okužba z različico omikron ponovna okužba.

Vseeno pa študija potrjuje to, na kar so tudi naši strokovnjaki opozarjali že dlje časa: ne le, da se bo različica omikron hitro razširila med necepljenim delom prebivalstva ali med tistimi, ki virusa še niso preboleli, temveč bo prizadela, po besedah Svetovne zdravstvene organizacije, vsakega drugega Evropejca.