Kazni odvisne od dohodka

Še ena evropska država z obveznim cepljenje za vse polnoletne?

S.R.
26. 1. 2022, 07.49
Posodobljeno: 26. 1. 2022, 07.53
Deli članek:

Z razpravo o uvedbi obveznega cepljenja danes začenjajo tudi nemški politiki, a je podpora takšnemu ukrepu zaenkrat še vprašljiva.

Profimedia
Glede na rezultate zadnje ankete obvezno cepljenje podpira približno 60 odstotkov prebivalstva.

Avstrija bo prva država v Evropi, ki bo uvedla obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse prebivalce, starejše od 18 let. Zdaj je že skoraj dokončno jasno, da bo ukrep stopil v veljavo naslednji mesec, saj ga mora potrditi le še zgornji dom parlamenta, kjer pa je potrebna le navadna večina, zato kakšnih presenečenj ne gre pričakovati. Razprava o uvedbi obveznega cepljenja se je razplamtela tudi v Nemčiji. Po navedbah nemške vlade je razprava nujna ne toliko zaradi trenutnih razmer, temveč zaradi tveganja, ki jih bodo morebitne nove različice virusa zdravstvenemu sistemu predstavljale naslednjo jesen in zimo. Želijo si namreč, da bi do takrat znatno dvignili delež cepljenega prebivalstva. Precepljenost je v Nemčiji denimo nekoliko nižja kot v drugih zahodnoevropskih državah. Najmanj en odmerek cepiva je prejelo približno 75 odstotkov prebivalstva, manj kot v Franciji, Španiji, Italiji in na Nizozemskem.

Glasovanje do marca

Pot do morebitne uvedbe obveznega cepljenja bo še dolga, obeta pa se razgreta razprava. Po navedbah kanclerja Olafa Scholza želi vlada zakonodajalcem omogočiti, da predstavijo svoje predloge, povezane s to perečo temo. O obveznem cepljenju bodo tako danes razpravljali v spodnjem domu parlamenta, po razpravi pa bodo začeli pripravljati predlog zakona, o katerem bi parlament lahko glasoval do marca. Po poročanju tiskovne agencije Reuters sicer ni znano, ali bi tovrsten predlog zakona, kakršen koli že bo, lahko uspešno prestal glasovanje v parlamentu, saj obveznemu cepljenju nasprotujejo tudi posamezni poslanci v koalicijskih strankah Zeleni in Svobodni demokratski stranki (FDP).

60-odstotna podpora

Tudi nemška vlada si po navedbah Scholza želi, da bi obvezno cepljenje veljalo za vse polnoletne državljane, kot bo to veljalo v Avstriji, a nekateri drugi poslanci predlagajo, da bi obvezno cepljenje po vzoru Italije uvedli samo za starejše od 50 let, za katere covid-19 predstavlja precej večje tveganje. Govora je sicer o cepljenju s tremi odmerki, ki bo predvidoma veljalo leto ali dve. Za tiste, ki ukrepa ne bi spoštovali, so predvidene finančne kazni, pri čemer bi bila višina kazni odvisna od posameznikovega dohodka.

Obvezno cepljenje glede na rezultate ankete, ki jih je v nedeljo objavila družba YouGov, podpira približno 60 odstotkov državljanov. Že na začetku meseca je podobno anketo izvedla javna radiotelevizija ZDF, v kateri je podporo obveznemu cepljenju izkazalo več kot 70 odstotkov volivcev Socialnih demokratov, Zelenih in Krščansko demokratske unije. Na drugi strani ukrep glede na rezultate ankete podpira le nekaj več kot 50 odstotkov volivcev stranke FDP in Levice ter komaj 10 odstotkov volivcev skrajno desne Alternative za Nemčijo.