zagata

Policija preiskuje Johnsonove zabave

J.P.
25. 1. 2022, 11.53
Posodobljeno: 25. 1. 2022, 11.57
Deli članek:

Nov dan, nova obtožba o kršenju zaprtja javnega življenja med pandemijo. In policijska preiskava.

Profimedia
Britanski premier Boris Johnson

Metropolitanska policija je začela preiskavo zabav na eminentnem naslovu Downing Street 10. Kot je po poročanju britanskega BBC-ja dejala policijska komisarka Cressida Dick, preiskujejo domnevne kršitve ukrepov, namenjenih boju z pandemijo covida-19, zagrešene v zadnjih dveh letih.

Najbolj nedavna od obtožb, uperjenih v britanskega premierja Borisa Johnsona, se tiče rojstnodnevne zabave presenečenja, ki naj bi se na omenjenem naslovu odvila leta 2020. Prisotnih naj bi bilo do 30 ljudi, priredila pa naj bi jo njegova takratna zaročenka, zdaj že soproga Carrie Symonds. Johnson je malo pred tistim javnost pozval, naj spoštuje protikoronske ukrepe – takrat so bila dovoljenja le srečanja na prostem, in sicer le med šestimi osebami.

Bo moral oditi?

Škandal zaradi zabav na Downing Streetu v času zaprtja države tako le še narašča. Kritiki so Johnsona obtožili, da je lagal parlamentu o tem, kaj je vedel o zabavah v njegovi rezidenci. Johnsonov nekdanji najbližji pomočnik Dominic Cummings je v ponedeljek na svojem blogu opozoril, da bodo "prišle še druge škodljive zgodbe, dokler (Johnson) ne bo odšel".

"Predsednik vlade je nacionalna motnja," je medtem za britanski Sky News dejal vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer kot odgovor na najnovejše obtožbe. "V nacionalnem interesu mora preprosto oditi," je dodal.

Predsedniku vlade grozi glasovanje o nezaupnici, če bo vsaj 54 poslancev njegove stranke vložilo pisma s pozivi k temu, poroča STA.

Za konec pa še besede Dickove. Kot je dejala komisarka, bodo policisti svoje delo opravili "brez strahu ali naklonjenosti", javnost pa obveščali na "pomembnih točkah" preiskave.