Klecnil energetski sistem

Zaradi neznane nesreče v "temi" pristalo na milijone ljudi v treh državah

S.R./STA
25. 1. 2022, 10.24
Posodobljeno: 25. 1. 2022, 10.35
Deli članek:

Zaenkrat neznana nesreča je povzročila velik izpad električne energije v Kazahstanu, Kirgizistanu in Uzbekistanu.

Profimedia
/

Prebivalci Biškeka in Taškenta, prestolnic Kirgizistana in Uzbekistana, ter kazahstanskega gospodarskega središča Almaty so v času kosila utrpeli izpad električne energije, nenaden izpad električne energije pa se je razširil tudi drugod po teh treh državah. Izpad je po navedbah uzbekistanskega ministrstva za energijo posledica nesreče v električnem omrežju Kazahstana, ki je povzročila "nenadne spremembe napetosti in frekvence na 530 vodovih iz Kazahstana."

"Zaradi velike nesreče v kazahstanskem električnem omrežju je prišlo do izpada električne energije v (kazahstanskih) mestih Almaty, Šimkent, Taraz, Turkistan in sosednjih območjih," so zapisali v izjavi.

Tiskovni predstavnik kirgiškega ministrstva za energijo je medtem povedal, da je elektrika izpadla "zaradi nesreče v regionalnem energetskem omrežju".

Iz KEGOCA so sporočili, da je "zaradi znatnega izrednega neravnovesja, ki ga je ustvaril energetski sistem Srednje Azije, prišlo do sunka napetosti" med omrežji v Kazahstanu. Dodali so, da izvajajo vse potrebne nujne ukrepe za odpravo nesreče.

Težave na letališčih

Letališče v Almatyju, kjer izpad električne energije ni prizadel celotnega mesta, še naprej normalno deluje,medtem ko naj bi letališče v uzbekistanski prestolnici zaradi izpada električne energije zaustavilo polete. Po navedbah dopisnika tiskovne agencije AFP naj bi se ustavil tudi taškentski metro, izpad energije pa naj bi povzročil motnje v vodovodnem sistemu.

Letališče v kirgiški prestolnici naj bi medtem zaradi izpada električne energije prešlo na samostojni vir energije izven omrežja in normalno obratuje, vendar ob zmanjšani zmogljivosti, so sporočili predstavniki letališča.

Srednjeazijske države se spopadajo z obremenjenim električnim omrežjem zaradi poletne suše, ki je znižala zmogljivost hidroelektrarn v Kirgizistanu, in razcveta rudarjenja kriptovalut v regiji. Rast rudarjenja kriptovalut, zlasti v Kazahstanu, je deloma povezana z de facto prepovedjo prakse v sosednji Kitajski in skokom cen nestanovitnih kriptovalut, kot je bitcoin, v drugi polovici lanskega leta.