Ga bo Združeno kraljestvo predalo ZDA?

Višje sodišče razsodilo: Juliana Assangea čaka takšna usoda

L.J.
24. 1. 2022, 11.38
Posodobljeno: 24. 1. 2022, 12.16
Deli članek:

Višje sodišče v Londonu je presojalo, če naj ugodijo Assangeovi pritožbi na decembrsko sodbo in njegov primer pošlje na obravnavo na Vrhovno sodišče.

Profimedia
Višje sodišče je ugodilo Assangeovi pritožbi. Sedaj sodni postopek roma na Vrhovno sodišče.

Višje sodišče v Londonu je ugodilo pritožbi avstralskega novinarja in ustanovitelja Wikileaks, žvižgača Juliana Assangea. V pritožbi so morali Assangeovi odvetniki dokazati, da je sodni postopek proti Assangeu v splošnem javnem interesu in si kot tak zasluži obravnavo na vrhovnem sodišču.

Assange se je pritožil na odločitev višjega sodišča, ki je ugodilo ameriški pritožbi na odločitev britanske sodnice na prvi stopnji, ko je januarja lani preprečila izročitev Assangea ameriškim oblastem.

Sodni postopek o njegovi izročitvi ameriškim oblastem bo sedaj romal na britansko vrhovno sodišče.

V primeru, da bi višje sodišče zavrnilo Assangevo pritožbo, bi morale britanske oblasti Assangea izročiti ZDA.

Sodna saga britanskega, ameriškega in švedskega sodstva

Britanska sodnica je januarja lani zavrnila ameriško zahtevo za njegovo izročitev, saj naj bi obstajalo tveganje, da bi Assange zaradi oslabljenega duševnega zdravja in razmer, ki bi ga čakale v zaporu v ZDA, storil samomor. Odvetniki ameriške vlade so se na lansko zavrnitev pritožili, višje sodišče pa jim je v pritožbi ugodilo decembra lani. V pritožbi je Washington navajal, da sodnica ni dala zadostne teže drugim strokovnim pričanjem o Assangevem duševnem stanju.

Assange je v priporu že od leta 2019, čeprav je vmes odslužil kazen zaradi kršenja pogojev pogojnega izpusta. Pred tem je sedem let preživel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, da bi se izognil izročitvi Švedski zaradi obtožb o posilstvu, ki so jih medtem že opustili.

Zajem zaslona / Youtube
Pred stavbo višjega sodišča v Londonu so se zbrali Assangeovi podporniki.

Pred sodiščem zbrani podporniki Assangea: to sojenje je farsa

Assangeovi podporniki, zbrani pred sodiščem, so opremljeni s transparenti opozarjali, da je primer proti Assangeu farsa. Dodali so, da sodnik Ian Burnett, ki presoja o Assangeovi pritožbi, zaradi svojih prijateljskih povezav z nekdanjim britanskim zunanjim ministrom Alanom Duncanom, ki je osebno zagotovil Assangeovo aretacijo na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, ni primeren sodnik. Duncan in Burnett sta prijatelja še iz študentskih let na Oxfordski univerzi.

Odvetniki Assangea pozdravili odločitev sodišča

Po tem, ko je višje sodišče naznanilo svojo odločitev, so Assangeovi odvetniki, v spremstvu predstavnice nevladne organizacije Journalists without Borders in Assangeovi partnerke Stelle Morris pozdravili odločitev sodišča. Predstavnica organizacije Journalists without borders je dodala, da je "odločitev precedenčna za svobodo novinarjev na celem svetu."